Βόρεια Μακεδονία με έξοδο στο Αιγαίο;

Δικαιώματα σε λιμάνι και αεροδρόμιο μπορεί να διεκδικήσει η γειτονική χώρα

Διέξοδο στο Αιγαίο εξασφαλίζουν τα Σκόπια  με τη συμφωνία για το όνομα!  Αυτό αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων από τη συζήτηση στη Βουλή ενώ διάσταση απόψεων υπάρχει για το αν μπορούν να εγείρουν θέμα μειονότητας.

Οι Σκοπιανοί θα μπορούν να ελλιμενίζουν πλοία τους  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή να ζητήσουν απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού  με τη χώρα τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της συμφωνίας τα συμβαλλόμενα μέρη  θα καθοδηγούνται από  τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας….

Η FYROM που είναι μια περίκλειστη χώρα, δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα, σύμφωνα το Δίκαιο της Θάλασσας  μπορούν να ζητήσει  διευκολύνσεις από γειτονικά κράτη που έχουν θάλασσες.

 «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να ανακηρύξει ΑΟΖ και υπάρχουν τα δικαιώματα του περίκλειστου κράτους γιατί υπάρχει η ανάγκη συγκεκριμένου άρθρου στη συμφωνία;»  αναρωτήθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ δήλωσε στο Star:  «Αυτό προβλέπεται και στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που αντικαθιστά αυτή η συμφωνία»  

ΟΙ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Στη Φλώρινα  δραστηριοποιείται το «Ουράνιο Τόξο», κόμμα που έχει ως στόχο   την αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Στο άρθρο 3 της συμφωνίας  Αναγνωρίζεται ιθαγένεια μακεδονική, πολίτη της Δημοκρατίας της «Βόρειας Μακεδονίας» και «μακεδονική»  γλώσσα, γι’  αυτό και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έτσι θα εγερθούν διεκδικήσεις για αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας.

Ο Αντώνιος Τζανακόπουλος,  Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε για το ίδιο θέμα στο Star:  «Δεν έχουν καμία νομική βάση (σ.σ. τα περί μακεδονικής μειονότητας), αφενός γιατί φυσικά η συμφωνία δεν αναγνωρίζει κανενός είδους έθνος ή εθνότητας σε καμία περίπτωση»

 «Δημιουργεί συνθήκες για να μπει θέμα μειονότητας» τόνισε για τη συμφωνία ο στρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.  

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, εντός Κοινοβουλίου απευθύνθηκε  στους Σκοπιανούς μιλώντας όπως είπε τη Νότια Σλαβική,  που η συμφωνία όμως αναγνωρίζει ως «μακεδονική.

«Αγαπητοί γείτονες όπως συμφωνήσαμε  της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι καιρός να αφήσουμε πίσω όλα εκείνα που μας χώριζαν» ανέφερε ο βουλευτής Γεώργιος Ουρσουζίδης, με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη  να δηλώνει από το βήμα της Βουλής:   «Νοιώθω απο χθες ότι είμαι στο σκοπιανό κοινοβούλιο και έχω απέναντι μου σκοπιανούς βουλευτές».

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

«Ρέστα»  έδωσαν οι ΑΝΕΛ που διαφωνούν με τη συμφωνία αλλά ψηφίζουν την κυβέρνηση. Ο Κώστας Ζουράρις περιέγραψε τη «ναυτία» που ένιωσε ακούγοντας το Βόρεια Μακεδονία: «Αισθάνθηκα να έχω σπασμούς στομάχι , τάση προς εμετό».  

Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά συγκινημένη μίλησε για όσους θέλουν να καταργήσουν το υπουργείο της: «Αυτοί ειναι φίλοι ή εχθροί άραγε της Μακεδονίας;»

Ο Δημήτρης Καμμένος άφησε ανοιχτό  το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την κυβέρνηση. «Ο καθένας θα κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και τον εαυτό του στο καθρέφτη , ήρθαμε στη Βουλή για να είμαστε έντιμοι» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Με μια υπενθύμισε ο  Μίκης Θεοδωράκης ανταπέδωσε την «αγάπη»  που είπε ότι του έχει ο πρωθυπουργός παρότι διαφωνεί μαζί του: « Κάποτε πίστευες και διαδήλωνες με το «Κάτω οι δολοφόνοι των Λαών». Τι σου λέει άραγε η Λογική σου, όταν όλοι αυτοί σε συγχαίρουν; Ποιο είναι το κακό που έκανες για να σε επαινούν ομαδικώς με τόσο μεγάλη θέρμη;».  

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Στην ΠΓΔΜ, ο Πρώην Πρωθυπουργός Γκρούεφσκι,  του εθνικιστικού VMRO , έγραψε στο facebook για τη συμφωνία:  «Απερρίφθη το 2009  και έγινε αποδεκτή σήμερα σε μία πολύ χειρότερη εκδοχή της».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top