Severna Makedonija: Ο Ζάεφ απαντά «ναι ή όχι» στον Τσίπρα

Μιλοσόσκι (πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων): Πέμπτη ή Παρασκευή υπογράφουν συμφωνία οι Τσίπρας-Ζάεφ

Severna Makedonija: Ο Ζάεφ απαντά «ναι ή όχι» στον Τσίπρα

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ώρες για το Σκοπιανό, καθώς αναμένεται – ενδεχομένως και σήμερα – η απάντηση του Ζάεφ που θα κρίνει το αν θα υπάρξει λύση.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το «Severna Makedonija» (Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας) ως την ονομασία που έχει αποδεχθεί η Ελλάδα και τα Σκόπια, σε περίπτωση που υπάρξει τελικά λύση στο θέμα της ονομασίας.

Η συνολική λύση προβλέπει χρήση erga omnes αλλά και μεταβατική περίοδο δύο ετών, για να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές τα Σκόπια στο Σύνταγμά τους, να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές, να γίνουν αλλαγές σε διαβατήρια, ταμπέλες κλπ. Την ίδια ώρα, οι Σκοπιανοί κρατούν τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Ο Ζάεφ πρώτα θα τηλεφωνήσει στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και στη συνέχεια θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αν απαντήσει αρνητικά, οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν.

Διαβάστε ακόμη: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε 23 πόλεις της Ελλάδας για τη Μακεδονία

Αν απαντήσει θετικά, τότε οι δύο ηγέτες πιθανόν να ορίσουν αμέσως ημερομηνία για να συναντηθούν στις Μεγάλες Πρέσπες (στο ελληνικό τμήμα) για να υπογράψουν τη συμφωνία.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι, επικαλέστηκε πληροφορίες από διπλωματικές πηγές για να δηλώσει ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα γίνει η συνάντηση των δύο ανδρών.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Ελλάδα πιθανόν να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ που θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων. Ωστόσο, δεδομένης της διετούς μεταβατικής περιόδου στα Σκόπια για τις συνταγματικές αλλαγές, ο χρόνος που θα γίνει αυτό δεν έχει καθοριστεί.

 

Δύσκολη «μάχη» στο εσωτερικό για Τσίπρα και Ζάεφ

Από εκεί και πέρα οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν να διαχειριστούν το εσωτερικό μέτωπο.

Ο, μεν Αλέξης Τσίπρας δέχεται σκληρή επίθεση από τη ΝΔ, που μιλά για «βαριές εθνικές υποχωρήσεις», αλλά και πιέσεις από την κοινωνία, που στην πλειοψηφία της δηλώνει ότι απορρίπτει μια λύση με τον όρο «Μακεδονία» αλλά και τα περί «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. Παράλληλα, η συμφωνία για την ονομασία θα «δοκιμάσει» τις σχέσεις του με τον κυβερνητικό εταίρο, τον Πάνο Καμμένο, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δε δέχονται καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια.

Ο, δε, Ζόραν Ζάεφ έχει απέναντι του τον πρόεδρο Ιβάνοφ αλλά και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρώην πρωθυπουργό Γκρουέφσκι, που δεν αποδέχονται erga omnes συνταγματικές αλλαγές. Την ίδια ώρα, δέχεται εισηγήσεις από συμβούλους του να μην αποδεχθεί τη συμφωνία, καθώς αυτή θα καταψηφιστεί στο δημοψήφισμα (πιθανόν να γίνει τον Σεπτέμβριο) και ο ίδιος θα δεχθεί μεγάλο πολιτικό πλήγμα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top