Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ: Ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στην ονομασία

Το ραντεβού τους έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Πρώτη δημοσίευση: 8.24

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του, της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Star, στη Σόφια, Ειρήνη Σαββοπούλου. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Η συνάντησή τους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, κράτησε περισσότερο απ΄όσο προγραμματιζόταν καθώς ήταν σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί πριν τις 11.30, ωστόσο τελικά οι δύο ηγέτες τα είπαν μέχρι σχεδόν τις 12.

Έτσι, πήγε πίσω και το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο αντί για τις 11.30, τελικά ξεκίνησε μετά τις 12.

* Ο κ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους στη Σόφια

Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Τσίπρα, πριν ξεκινήσει η συνάντηση του με τον κ. Ζάεφ, σχετικά με το αν είναι αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει λακωνικά πως «θα δούμε». Και οι δύο ηγέτες προτίμησαν να μην κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, τόσο πριν όσο και μετά το τέλος της συνάντησης, με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να λέει χαμογελώντας πριν ξεκινήσει το ραντεβού: «Δεν έχουμε χρόνο και έχουμε τόσα πολλά να πούμε».

Ο Έλληνας και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και την Τετάρτη, στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

* Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια

Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, με κύριο θέμα την ονομασία των Σκοπίων, ήταν η πρώτη που έγινε από τον Ιάνουάριο του 2018, όταν είχαν συναντηθεί στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε πρόσφατα δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι αν υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Τσίπρα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

 Το 2025 θα γίνουν μέλη της ΕΕ η Σερβία και το Μαυροβούνιο

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων,  η οποία ξεκίνησε στη Σόφια στις 9.45 τοπική ώρα, έχει ως στόχο να υπογραμμιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης δράσεων με έμφαση στη διασύνδεση των υποδομών και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή.

Αντιθέτως οι 28 της ΕΕ δεν πρόκειται σήμερα να προσφέρουν μια «λευκή επιταγή» ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, ή να δεσμευθούν σε τελικές ημερομηνίες.

Η ΕΕ αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι, τόσο η διαδικασία απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας, όσο και η ίδια η ένταξη είναι διαδικασίες που βασίζονται στις ικανότητες και την απόδοση των αιτούντων (merit based). Ωστόσο ειδικά για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, δύο χώρες που έχουν ήδη καθεστώς υποψηφιότητας και οι συνομιλίες τους με την ΕΕ έχουν προχωρήσει σημαντικά, γίνεται μνεία στο 2025 ως πιθανή χρονιά για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα στη βάση των εκθέσεων της Κομισιόν, η Αλβανία και η FYROM καλούνται να επιταχύνουν τις εσωτερικές τους μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως και την προώθηση του Κράτους Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε ό,τι αφορά τη FYROM η χώρα αυτή καλείται να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας - κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακής της πορεία. Η ΕΕ καλωσορίζει τις ως τώρα προόδους που έχουν γίνει με την Ελλάδα και στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται με ενδιαφέρον μια κατ` ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο. Πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι η ΕΕ, η Κομισιόν ή τα Κράτη Μέλη της, δεν πιέζουν με κανένα τρόπο την Ελλάδα για «υποχωρήσεις» στο ζήτημα των Σκοπίων - είναι δεδομένη εξάλλου η ρητή και κατηγορηματική τοποθέτηση Γιούνκερ για το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Για την Βοσνία και τον Κοσόβο στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν μπορεί να γίνει καν λόγος για ένταξη, καθώς η μεν Βοσνία έχει αφενός ένα ιδιαίτερο καθεστώς, αφετέρου δεν έχει απαντήσει στα λεγόμενα ερωτηματολόγια Της ΕΕ (που καθορίζουν το επίπεδο ετοιμότητας για προενταξιακό διάλογο) και το Κόσοβο δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από πέντε Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα, είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας και η καλλιέργεια μιας προσδοκίας, 15 χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης στην οποία εγκαινιάσθηκε το άνοιγμα της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η θετική ατζέντα θα συνοδεύεται από επενδυτικές δεσμεύσεις, ιδίως στον τομέα των υποδομών.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του  Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top