7 + 1 ερωτήσεις στην Εύη Χριστοφιλοπούλου

«Λέμε “όχι” στις προτάσεις Νίμιτς και ζητάμε σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών» - Τι λέει για άσυλο και εκλογές

7 + 1 ερωτήσεις στην Εύη Χριστοφιλοπούλου

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά (pkatsavrias@star.gr)

Αυτήν την εβδομάδα, στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

1. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθησή του πως το Σκοπιανό θα έχει λυθεί έως τον Ιούνιο. Βλέπετε και εσείς παράθυρο ευκαιρίας ή φοβάστε «βεβιασμένη» λύση που ίσως δημιουργήσει στο μέλλον περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει;
 
Η εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ δεν ωφελεί να παρατείνεται γιατί εγκυμονεί κινδύνους. Είναι ανάγκη να βρεθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση. Η εν κρυπτώ διαπραγμάτευση και η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και η μετατόπιση της ΝΔ από τη διαχρονική ελληνική θέση για το Σκοπιανό υπονομεύουν την αναγκαία εθνική συνεννόηση.
 
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστοί στη διαχρονική εθνική θέση, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων και τερματισμό κάθε είδους αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων.
 
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι οι προτάσεις Νίμιτς πρέπει να απορριφθούν και επιμένουμε στη σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ώστε να διαμορφωθεί η αναγκαία Εθνική Γραμμή.
 
2. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει στη Βουλή μια πρόταση για το Σκοπιανό που ανταποκρίνεται μεν στις θέσεις της αλλά δεν θα τη στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;
 
Η στάση μας σε μια επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή δεν μπορεί να προεξοφλείται. Το σίγουρο είναι ότι η στάση αυτή θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες, αφού πρώτα αξιολογήσουμε την τελική κυβερνητική πρόταση συνολικά αν και όποτε αυτή διατυπωθεί επισήμως.
 
3. Θεωρείτε πιθανές τις κάλπες μέσα στο 2018;
 
Κατά τη γνώμη μου οι εκλογές εντός του 2018 είναι πιθανές καθώς ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να αποφύγει να πληγεί περαιτέρω η εικόνα του όταν την 1/1/2019 θα κληθεί να εφαρμόσει μια ακόμα περικοπή των συντάξεων που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν. Θα χρησιμοποιήσει το τέλος του δικού του προγράμματος και θα προσπαθήσει να πουλήσει ακόμα ένα ψέμα στο λαό περί δήθεν καθαρής εξόδου όταν έχει υπογράψει υψηλά πλεονάσματα του 3,5% έως το 2022 και εποπτεία έως το 2060. Όμως οι πολίτες είναι υποψιασμένοι πια! Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο!
 
4. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εάν γίνονταν εκλογές αύριο θα κέρδιζε η ΝΔ αλλά όχι με αυτοδυναμία. Θα ήταν το Κίνημα Αλλαγής ανοικτό σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;
 
Η εντολή που πήραμε από τους 210.000 πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα ήταν να συνεχίσουμε να χαράσσουμε αυτόνομη πορεία και να  διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της χώρας. Δεν πρόκειται να γίνουμε δεκανίκι εξουσίας ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τη ΝΔ και όσοι προσδοκούν κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας.
 
Επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση στη βάση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με επιστροφή στην ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απελευθέρωση των δυνάμεων της παραγωγής και της καινοτομίας. Εθνική συνεννόηση όμως από αυτή τη Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό είναι ανάγκη σήμερα στην κοινωνία και αύριο στο κοινοβούλιο, να υπάρξει νέος συσχετισμός δυνάμεων.
 
5. «Να κάνουν πρώτα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική για τις προηγούμενες δεκαετίες και μετά κριτική στην κυβέρνηση». Είναι μια φράση που χρησιμοποιούν συχνά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τι απαντάτε;
 
Είναι τουλάχιστον αστείο μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αναπαράγουν το ίδιο κλισέ. Ζητούν αυτοκριτική οι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» που σήμερα κυβερνούν με ό,τι πιο παλαιοκομματικό και φθαρμένο δυναμικό είχε το ΠΑΣΟΚ αλλά και με την πιο αποκρουστική μορφή του εθνολαϊκισμού της δεξιάς και με την υπόγεια αλλά και φανερή στήριξη του νέο-καραμανλικού καθεστώτος!!! Μάζεψαν όλα τα απόνερα της μεταπολίτευσης και θέλουν και παρουσιάζονται ως το νέο και άφθαρτο! Δεν κοροϊδεύουν κανέναν πια!
 
Εν πάσει περιπτώσει, και για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι, πρέπει να επισημάνουμε ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει εδώ και καιρό την αυτοκριτική μας και μάλιστα σε σημείο «αυτομαστιγώματος». Θυμηθήκαμε όμως και αναδείξαμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάναμε στη χώρα: από το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ,  τα ΚΕΠ, την αποκέντρωση αλλά και πρόσφατα μέσα στην κρίση τον ΕΟΠΥΥ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη Διαύγεια. Έχοντας μάθει από τα λάθη μας και όντας περήφανοι για τις παρακαταθήκες μας, οραματιζόμαστε το αύριο. Γιατί εμείς ξέρουμε και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε με εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας. 
 
6.  Έχετε διατελέσει (και) καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο. Η θέση σας για το άσυλο ποια είναι;
 
Το ακαδημαϊκό άσυλο λειτουργούσε και δυστυχώς εξακολουθεί να λειτουργεί με στρεβλό τρόπο, ως άσυλο ανομίας και παραβατικότητας με αυτόθροη – ίσως και ηθελημένη – συνέπεια την ανοχή φαινομένων βίας από οργανωμένες μειοψηφίες που παρακωλύουν το ακαδημαϊκό έργο.
 
Με την επαναφορά των διατάξεων για το άσυλο η  κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους καταληψίες και τους μπαχαλάκηδες κολλητούς της! Δίνει μήνυμα σε διάφορες οργανωμένες και μη μειοψηφίες ότι μπορούν να καταλύουν την νομιμότητα ατιμωρητί.
 
Είναι ανάγκη να συζητήσουμε προς ποια κατεύθυνση θα κάνουμε τα ΑΕΙ πιο παραγωγικά, πιο εξωστρεφή και πιο δημοκρατικά, όπου να υπάρχει πραγματικά άσυλο ιδεών, διαλόγου και έρευνας. Μέχρι τότε πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανέλθει αυτούσια η ρύθμιση του ν. 4009/2011 για το άσυλο που ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής. 
 
7. Τελικά το ελληνικό δημόσιο είναι μεγάλο ή δεν δουλεύει σωστά;
 
Η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα και να ξεπεραστεί η κρίση, μόνο αν περιορίσει δραστικά το κεντρικό υδροκέφαλο κράτος και ενισχυθεί σημαντικά η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
 
Περιορίζοντας άχρηστα ή πλεονάζοντα τμήματα του δημοσίου και μειώνοντας τον αριθμό των Οργανισμών και των Γενικών Γραμματειών, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε πόρους εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη στελέχωσης και ενδυνάμωσης: στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Προστασίας του Πολίτη. 
 
8. Τι σας ηρεμεί μετά από μία δύσκολη μέρα;
 
Με εκτονώνει η γυμναστική αλλά ξεκουράζομαι με οικογενειακή και φιλική παρέα, ή διαβάζοντας, αλλά πολλές φορές και με τη μαγειρική.  
 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top