«Ρεσιτάλ» προκλήσεων από Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάννης και Κύπρο

To «πινγκ πονγκ» δηλώσεων, απαντήσεων και ανταπαντήσεων

Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να εισάγει τον αναθεωρητισμό για την Συνθήκη  της Λωζάννης επιδόθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, δημιουργώντας βαρύ κλίμα στο Προεδρικό και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αποτέλεσμα ήταν  να υπάρξουν πρωτόγνωροι δημόσιοι διάλογοι και απαντήσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

«Και να θέλαμε να αναθεωρήσουμε (τη Συνθήκη της Λωζάννης) πού να βρούμε Ιαπωνία και άλλες 9 χώρες. Κατάλαβα ότι  ο κ. Ερντογάν δεν αμφισβητεί τα σύνορα μας, είμαι μπερδεμένος αν ζητά επικαιροποίηση ή ορθή τήρηση, νομίζω ότι έθεσε θέμα ορθής τήρησης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

  

«Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για την αναμόρφωση – αναδιαμόρφωση της συνθήκη της  Λωζάννης» είχε δηλώσει προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος.    

Με το που προσγειώθηκε ο «Σουλτάνος»   κρατώντας  σφιχτά απο το χέρι τη σύζυγο του Εμινέ,  προσπάθησε να βάλει στο τραπέζι συνολικά θέμα συνθήκης της Λωζάννης  αλλά στο τέλος αρκέστηκε στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και  δήλωσε  ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα.

«Η αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί, οι εμπλοκές είναι κίνδυνος για τις σχέσεις των χωρών μας και για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει ότι επικρέμεται η απειλή του casus belli» τόνισε επίσης στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Αλέξης  Τσίπρας, με τον Ερντογάν πάντως να διαβεβαιώνει σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης:  

«Εμείς δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα  καμίας χώρας, καμίας γείτονος χώρας».

Διαβάστε ακόμη: Βαρύ κλίμα στην Αθήνα - Προκλητικός μέσα στο σπίτι μας ο Ερντογάν: Έθεσε θέμα Θράκης, "Λωζάνης" και Αιγαίου

Το κλίμα αμηχανίας  πάντως λόγω της προκλητικής στάσης Ερντογάν  ήταν εμφανές και τις πρώτες στιγμές της υποδοχής.

Ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε σκληρή  απάντηση στον ανιστόρητο  Ερντογάν αλλά εκείνος επέμεινε, με αποτέλεσμα η συνάντηση να ξεφύγει από το πρωτόκολλο και να ακολουθήσουν διάλογοι που συνήθως γίνονται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες:

 Παυλόπουλος:  «Αυτή  η συνθήκη για μας είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται επικαιροποιήσεις και αναθεωρήσεις, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες»

Ερντογάν: «Στη συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά… Άλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα»

Παυλόπουλος: «Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η  ερμηνεία τους είναι αυτό που γίνεται».  

Ερντογάν: «Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση συνθηκών αν υπάρχει συμφωνία».

Το κλίμα ήταν βαρύ. Μετά την κατ’ ίδίαν συνάντηση, στις διευρυμένες συνομιλίες προσπάθησαν να σπάσουν τον πάγο.

Η σύζυγος του Ταγίπ Ερντογάν Εμινέ, δεν ακολούθησε το πρόγραμμα που σχεδίαζε λόγω αδιαθεσίας. Μάλιστα κατεβαίνοντας το αεροσκάφος κούμπωσε το παλτό της Ετσι  παρέμεινε στο ξενοδοχείο όπου καταλύει η αποστολή. Εκεί την επισκέφθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα και οι δύο κυρίες πήραν το τσάι τους όσο οι ηγέτες των δυο χωρών συνομιλούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως, που ήρθε για να ζητήσει την έκδοση των πραξικοπηματιών,  αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας. «Η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα  για  Κράτος Δικαίου, να έχουν μια δίκαιη δίκη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Ερντογάν να σχολιάζει για το ίδιο ζήτημα:   «Ελπίζω η δικαιοσύνη  θα εισακούσει και θα εκδοθούν οι 10 πραξικοπηματίες».

Τα σημειώματα που έδιναν οι υπουργοί του στον Τούρκο πρόεδρο  στο Προεδρικό Μέγαρο έδειξαν ότι η τουρκική αποστολή δεν ήταν προετοιμασμένη για την ελληνική απάντηση στις προκλήσεις.

Στο Μαξίμου πέρασαν πάνω από δυο ώρες συνομιλιών,  Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για το Κυπριακό, δηλώνοντας «είμαι 43 ετών  και απο τότε που γεννήθηκα παραμένει άλυτο. Πάντα γίνεται συζήτηση για το ποιος φταίει αλλά  αν μην ξεχνάμε ότι είναι παράνομη εισβολή»  με τον Ερντογάν να απαντά άκομψα: «Προφανώς λόγω της ηλικίας του  ο κ. Τσίπρας εξανίσταται από το πρόβλημα , εγώ όμως έχω συνηθίσει».  

Παρά το δύσκολο κλίμα οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επιδιώξουν την ενεργοποίηση γραμμών μεταφοράς από την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη. Συμφώνησαν να προσπαθήσουν για καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό και να επιδιώξουν τους επόμενους μήνες τη σύγκληση του 5ου ανώτατου συμβουλίου σύνδεσης των δύο χωρών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top