«Ασπίδα» σε πλημμύρες και φυσικές καταστροφές: Αυτός θα είναι ο νέος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

O νέος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Πρόταση για έναν νέο, βελτιωμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, στις Βρυξέλλες, μετά από την σχετική εντολή που του είχε αναθέσει ο Πρόεδρος Γιούνκερ και έπειτα από τη χθεσινή έγκριση που έλαβε από το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το νέο φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές, προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ονομάζεται «rescEU» και θα διαχειρίζεται ένα σύνολο επιχειρησιακών μέσων και δυνατοτήτων πολιτικής προστασίας, αλλά και ένα σύστημα πρόληψης και ετοιμότητας της ΕΕ, το οποίο θα εξασφαλίζει την ύπαρξη ισχυρότερων εθνικών στρατηγικών πρόληψης καθώς και στενότερη συνεργασία και συνδέσμους με άλλες πολιτικές της ΕΕ που άπτονται της πρόληψης καταστροφών.

Αναλυτικά, η πρόταση Στυλιανίδη που έλαβε την έγκριση του Κολεγίου και μπαίνει τώρα σε διαβούλευση με τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει, αφενός τη δημιουργία «ικανότητας αντιμετώπισης», στα πρότυπα της κοινής συνοριοφυλακής της ΕΕ, (το rescEU) και ένα μηχανισμό «ετοιμότητας και πρόληψη απέναντι σε καταστροφές». Η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Η ΕΕ θα διαθέτει ένα σύνολο δυνατοτήτων και επιχειρησιακών μέσων πολιτικής προστασίας, το οποίο θα διαχειρίζεται η ΕΕ προκειμένου να βοηθά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν τις καταστροφές, όταν δυνατότητες και μέσα σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκούν.

Το rescEU θα περιλαμβάνει μέσα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών και επιδημιών και θα συμπληρώνει τις εθνικές ικανότητες και μέσα.

Παράλληλα, το rescEU θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις υφιστάμενες εθνικές τους ικανότητες και μέσα χρηματοδοτώντας κόστη προσαρμογής, επισκευής, μεταφοράς και λειτουργίας αυτών.

Τα εν λόγω μέσα θα αποτελέσουν μέρος μιας κοινής δεξαμενής δυνατοτήτων και επιχειρησιακών μέσων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής «Εθελοντικής Δεξαμενής» Πολιτικής Προστασίας και θα διατίθενται για επιχειρησιακή ανάπτυξη σε περιπτώσεις καταστροφών.

Βάσει της πρότασης, θα ζητηθεί από τα κράτη μέλη να μοιραστούν τις εθνικές τους στρατηγικές πρόληψης, προκειμένου να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν συλλογικά ενδεχόμενα κενά.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η πρόταση ενισχύει τη συνεργασία και τη συνοχή με τις ισχύουσες πολιτικές της ΕΕ που αφορούν στην πρόληψη και την ετοιμότητα.

Επιπλέον προβλέπεται ότι πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην επιχειρησιακή ανάπτυξη της απαιτούμενης βοήθειας.

«Οι τραγωδίες που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι και τα τελευταία έτη έχουν δείξει ότι το υφιστάμενο σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών, με την υπάρχουσα εθελοντική του δομή, έφτασε στα όριά του. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν εξελιχθεί, το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.  Είναι θέμα αλληλεγγύης και κοινής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα.  Αυτό περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς. Ως εκ τούτου απευθύνομαι στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους καλώ να υϊοθετήσουν την πρότασή μας», δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Παρομοίως ο Πρόεδρος Γιούνκερ σε γραπτό του μήνυμα ανέφερε για την προταση Στυλιανίδη: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει άπραγη όταν τα κράτη μέλη μας πλήττονται από φυσικές καταστροφές και χρειάζονται βοήθεια. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να παραμένει ανεπηρέαστη από φυσικές καταστροφές οι οποίες τείνουν να καταστούν μια `νέα κανονικότητα`. Όταν μια φυσική καταστροφή λαμβάνει χώρα, θέλω η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα από απλά συλλυπητήρια. Μέλημά μου είναι να δούμε την Ευρώπη σε ταχύτερη δράση και καλύτερα προετοιμασμένη από πριν, βοηθώντας τα κράτη μέλη μας από την πρώτη γραμμή».

Πως θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός

1) Ένα κράτος μέλος αποφασίζει να ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για να ζητήσει στήριξη (όπως και άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί). Η Κομισιόν δεν μπορεί να ενεργοποιήσει η ιδια τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

2) Το Κέντρο Αντιμετώπισης και Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης της Κομισιόν, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, παρακολουθεί και διαχειρίζεται ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών το οποίο χρησιμοποιούν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την υποβολή αιτημάτων συνδρομής και διευκρινίζουν ποια βοήθεια χρειάζονται. Αμέσως μόλις ληφθεί αίτηση συνδρομής, όλα τα συμμετέχοντα κράτη στο μηχανισμό ειδοποιούνται για το αίτημα.

3) Όταν οι ικανότητες της ευρωπαϊκής ομάδας πολιτικής προστασίας είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις δικές της δυνατότητες μέσω του «rescEU» για να στηρίξει τις ενέργειες των κρατών μελών. Τέτοιες δυνατότητες θα ανήκουν στους τέσσερις τομείς δράσης. πυροσβεστικά αεροσκάφη, εξοπλισμό άντλησης υψηλής χωρητικότητας για πλημμύρες, ικανότητες αστικής αναζήτησης και διάσωσης, καθώς και τοπική νοσοκομειακή περίθαλψη και ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

4) Μόλις προσδιοριστεί η απαιτούμενη υποστήριξη, θα αποσταλεί στην πληγείσα χώρα. Η Κομισιόν διατηρεί τον επιχειρησιακό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η πληγείσα χώρα εξασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες που αφορούν την ικανότητα rescEU εκτελούνται σύμφωνα με την επιχειρησιακή ανάπτυξη που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top