Συνεργασία στην ΕΕ για την άμυνα: Τι είναι η Pesco – Ποιες χώρες υπέγραψαν την πρωτοβουλία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Συνεργασία στην ΕΕ για την άμυνα: Τι είναι η Pesco

Η Κομισιόν χαιρετίζει σήμερα, την πρωτοβουλία που υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, για την έναρξη της διαρκούς δομημένης συνεργασίας (PESCO) σχετικά με την άμυνα στην ΕΕ, από 23 Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Τα 23 κράτη – μέλη είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία.

Η PESCO είναι ένα πλαίσιο και μια διαδικασία που βασίζεται στη Συνθήκη για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ «τα οποία είναι ικανά και πρόθυμα να το πράξουν». Θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους. Μετά τη σημερινή κοινοποίηση, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει επίσημη απόφαση για την ίδρυση της PESCO έως το τέλος του έτους, με τα πρώτα σχέδια να προσδιορίζονται παράλληλα.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο ξεκίνησε από την Κομισιόν τον Ιούνιο του 2017, θα ενισχύσει τα έργα συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής έρευνας, την ανάπτυξη πρωτοτύπων και την προσέλκυση δυνατοτήτων. Η σημερινή κοινή κοινοποίηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πλήρως ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης έως το 2025 όπως ο Πρόεδρος περιέγραψε στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2017.

Τι υπεγράφη σήμερα;

Στις 13 Νοεμβρίου 2017, υπουργοί από 23 κράτη μέλη υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση για τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO) και την απέστειλαν στην Ύπατο Εκπρόσωπο και στο Συμβούλιο. Η δυνατότητα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής και αμυντικής πολιτικής εισήχθη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Προβλέπει τη δυνατότητα περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. 

Τα άλλα κράτη μέλη μπορούν να προσχωρήσουν αργότερα.

Η κοινή κοινοποίηση είναι το πρώτο επίσημο βήμα για την ίδρυση της PESCO και ορίζει:  

- τις αρχές της PESCO, υπογραμμίζοντας ιδίως ότι το "PESCO είναι ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό και περιεκτικό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στην ασφάλεια και την άμυνα του εδάφους της ΕΕ και των πολιτών της”

- τον κατάλογο των "φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών δεσμεύσεων" που τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αναλάβουν, μεταξύ των οποίων "η τακτική αύξηση των προϋπολογισμών στον τομέα της άμυνας σε πραγματικούς όρους για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων"

- προτάσεις για τη διακυβέρνηση της PESCO, με πρωταρχικό επίπεδο που διατηρεί τη συνοχή και τη φιλοδοξία του PESCO, συμπληρωμένο από ειδικές διαδικασίες διακυβέρνησης σε επίπεδο σχεδίων.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top