Τσίπρας από Γιάννενα: «Ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί τον Δεκέμβρη σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου κατά την ομιλία του στο 5ο περιφερειακό συνέδριο

Τσίπρας: Ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί τον Δεκέμβρη

«Οι προβλέψεις είναι στο τέλος του 2018 να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, με αυτήν την πορεία της οικονομίας για να γίνει η απαραίτητη φορολογική ελάφρυνση, κυρίως, των μεσαίων και των μικρών στρωμάτων» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο 5ο περιφερειακό συνέδριο στα Γιάννενα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου.

«Ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί τον Δεκέμβρη σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη, εμείς αυτό κάνουμε, όχι πελατειακή πολιτική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στους λογαριασμούς των αγροτών 750.000.000 ευρώ

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των αγροτών 750.000.000 ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση και μέχρι  το τέλος της χρονιάς, θα έχουν εισπράξει, συνολικά για το 2017, ενισχύσεις ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά από δράσεις και χρηματοδοτήσεις για έργα σε όλους τους τομείς και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας) που όχι μόνο βγάζουν την περιοχή από την απομόνωση, αλλά της δίνουν και την απαραίτητη ώθηση για να εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης.

«Για πρώτη φορά», πρόσθεσε, «επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται. Και επιπλέον, είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Διότι, όταν αναλάβαμε, η χώρα ήταν φορτωμένη με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισ. ευρώ που καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε. Και θα τα διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τον Έλληνα αγρότη».

Η Ελλάδα σε "σημείο καμπής"

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι
«βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή, και, άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν».

Στο τέλος της θητείας οι εκλογές

Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν στο τέλος της θητείας, τον Σεπτέμβριο του 2019, και τότε   «θα απευθυνθούμε πάλι στον ελληνικό λαό για να διαλέξει, συγκρίνοντας πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα είναι η χώρα την επόμενη ημέρα».

Σε πανικό "ορισμένοι" διαδίδουν ψευδείς και απελπισμένες ειδήσεις

Καθώς η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς «ορισμένοι έχουν καταληφθεί από πανικό κι έχουν εξαπολύσει μια απίστευτη προσπάθεια παραπληροφόρησης με πλαστές ειδήσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε ότι «εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο των fake news. Έχουμε το φαινόμενο των desperate news, δηλαδή των απελπισμένων ειδήσεων. Δεν είναι απλώς ψευδείς ειδήσεις. Είναι απελπισμένες ειδήσεις, γιατί δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο, παρά την απελπισία ενός συστήματος εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στις πλατιές λαϊκές μάζες, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις. Και όταν διαπιστώνει ότι η διαστρέβλωση δεν αποδίδει καρπούς στα οικονομικά, τότε αποκαλύπτει χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία και τρελές συριζαίες που πετάνε εικονίσματα από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας»

Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και σημείωσε: «Τώρα που σιγά - σιγά αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η οριστική έξοδος από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να θελήσουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε, γιατί δε μπορούμε ούτως ή άλλως, να γυρίσουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν την κρίση, στο 2009. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο της παραγωγής και το μοντέλο της ανάπτυξης η κρίση θα ξανακυλήσει».

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται και τα περιφερειακά συνέδρια για τα οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζουν επιτυχία, κυρίως στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης όπου γίνεται πολύ ουσιαστική συζήτηση, σχεδόν με το μισό υπουργικό συμβούλιο κάθε φορά.

Αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές δυνατότητες η Ήπειρος

Για την Ήπειρο ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές, όμως, δυνατότητες και συνέχισε: «Είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι. Έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση και την αστικοποίηση, αλλά και από τις ανεπάρκειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη  ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της ανά τομέα.

Οι προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα

Στον πρωτογενή τομέα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

-Ο ταχύτερος εξορθολογισμός, η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων.

-Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

-Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών, συνεργατικών επαγγελματικών σχημάτων.

·Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό-κτηνοτροφικό χώρο. Πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι προσθέτει, δίνει προστιθέμενη αξία, δημιουργεί υποδομές και βεβαίως προϋποθέτει και την υποστήριξη από ένα νέο επιστημονικό δυναμικό.

«Στον τομέα της αγροδιατροφής το ενδιαφέρον στην Ηπειρο είναι πάρα πολύ μεγάλο και  αποτυπώνεται και στις υποβολές που έχουμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 55% των αιτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά υπεβλήθησαν 17 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι πρέπει να βοηθηθούν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών για να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι και ήδη 520 εκατ. ευρώ του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κατευθύνονται  στην αλιεία και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Στήριξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας

Για τη στήριξη και ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας το υπουργείο Οικονομίας υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από παρεμβάσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Υποδομών, και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Ο προσανατολισμός των παρεμβάσεων αυτών επιδιώκει τη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τις συνέργειες και τις συνεργασίες στον κλάδο, καθώς και στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Δίκτυο φυσικού αερίου σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα

Η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, η λεγόμενη ΔΕΔΑ, έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.

Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου, εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων.

Ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες από "μεγάλους παίκτες"

Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "μεγάλοι παίκτες" της διεθνούς αγοράς έχουν εκδηλώσει έμπρακτα τη βούληση τους να εμπλακούν στην έρευνα και την αξιοποίηση σχετικών κοιτασμάτων.

Το ενδιαφέρον στην περιοχή αφορά τόσο στον χερσαίο χώρο της Ηπείρου, όσο και στον θαλάσσιο χώρο στο βόρειο Ιόνιο.

Αιολικά πάρκα σε Ζίτσα και Πωγώνι

Σχετικά με τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Ήπειρο έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί ένας σημαντικός αριθμός έργων, κυρίως φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης Αιολικά Πάρκα στον Δήμο Ζίτσας και Πωγωνίου.

Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς της γεωθερμίας, της βιομάζας και του βιοαερίου, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα, στα θερμοκήπια και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Έργα υποδομών

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παράδοση, πριν από λίγο καιρό, του συνόλου της Ιόνιας Οδού, λέγοντας ότι μπήκε τέλος στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, προωθούνται και μια σειρά από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα.

Η μελέτη για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά τη μελέτη που αφορά τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίησης ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο οδικός άξονας Γιάννενα-Κακαβιά. Προωθείται η χρηματοδότησή του μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρώσει επί της ουσίας τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και σε σύνδεση και με την Εγνατία θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας.

Έργα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Σχετικά με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έχει λυθεί οριστικά το ζήτημα των εγκαταστάσεων καυσίμων για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών. Ενώ, έχει ήδη εγκατασταθεί και μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία, το σύστημα αυτόματης προσγείωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κυκλοφορίας, λόγω καιρικών φαινομένων.

Αμβρακία οδός

Ολοκληρώνεται η μελέτη για την Αμβρακία οδό, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της. Ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Υδατοδρόμια σε Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, λίμνη Ιωαννίνων

Σημαντικό για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ηπείρου και των νησιών του Ιόνιου είναι και το δίκτυο υδατοδρομίων, που σχεδιάζεται στην περιοχή.

Πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία υδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, στη Λίμνη των Ιωαννίνων και στην Πρέβεζα.

Έργα οδικής ασφάλειας

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, την Εγνατία Οδό Α.Ε και την Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιείται ένα σημαντικό πρόγραμμα ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που προκύπτουν στα «μαύρα σημεία» του εθνικού, του παλαιού και του επαρχιακού οδικού δικτύου. Για την Ήπειρο το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ.

Ελεύθερη πρόσβαση στα διόδια για τις καθημερινές δουλειές κατοίκων

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο θέμα που έθεσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης για τον σταθμό διοδίων που αναμένεται να λειτουργήσει έξω από την πόλη των Ιωαννίνων και σημείωσε: «Έχει ήδη τελειώσει η μελέτη που αφορά  αναλογικά διόδια και στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο, που ακόμη δεν υπάρχει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, εγώ θα έλεγα, για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να διανύσουν μία μικρή απόσταση στην καθημερινότητά τους, μένουν δηλαδή στην περιοχή, για να μεταβούν στις δουλειές τους, στους χώρους εργασίας τους»

Αλματώδης εξέλιξη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο πρωθυπουργός είπε ότι παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και προοδευτική ανοδική αύξηση της μεταφορικής κίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, ενώ με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού αυτό θα πολλαπλασιαστεί και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Τα έργα της δεύτερης φάσης του έργου για την αναβάθμιση του λιμανιού έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Ενώ η τρίτη φάση έχει ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ταμείου συνοχής.

Τηλεοπτικό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του χρόνου η υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά 400.000 πολίτες, όπου τους παρέχεται δωρεάν τον εξοπλισμό, τα δορυφορικά πιάτα για να μπορούν και στο τελευταίο ορεινό χωριό της Ελλάδας να παρακολουθούν ελληνικά προγράμματα, ελληνική τηλεόραση. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε ορεινούς οικισμούς της Ηπείρου.

Επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Ήπειρο στο πρόγραμμα Ερευνώ - Δημιουργώ- Καινοτομώ φθάνουν σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 62 εκ. Στο Μέτσοβο λειτουργεί ήδη το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία στην 'Αρτα, Γεωπονικής Σχολής, που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων.

Τρία πανεπιστημιακά προγράμματα

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύονται τρία διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου. Είναι το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.

Συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με την Μητρόπολη Ιωαννίνων, λέγοντας  χαρακτηριστικά: "Πάντοτε πιστεύω στη στενή συνεργασία, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, μπορεί να φέρει αποτελέσματα ειδικότερα στον τομέα της παιδείας και της έρευνας, που δίνουν μια προοπτική στη νέα γενιά του τόπου μας".

Ίδρυση Κέντρου Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υιοθετήθηκε η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας, με ινστιτούτα για την Βιοιατρική, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Υλικών και Εφαρμογών, καθώς και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Aκόμη, παρέθεσε τις δράσεις στις οποίες προχωρά για την Προστασία του Αμβρακικού κόλπου, αλλά έκανε αναφορά στο Προεδρικό Διάταγμα που θα είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου για την ανάδειξη και προστασία της Λίμνης Ιωαννίνων.

Επενδύσεις στον τουρισμό

Η Ήπειρος θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα του τουρισμού, λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση αξιοποιεί πόρους του εθνικού σκέλους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Προσλήψεις 350 νοσηλευτών και γιατρών

Στην Ήπειρο, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προβλέπεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2017 και μέχρι το τέλος του χρόνου 5 τοπικές Μονάδες Υγείας στα Γιάννενα και από μία στην Αρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα αντίστοιχα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν προσληφθεί πάνω από 350 νοσηλευτές και γιατροί, συνολικά, στα νοσοκομεία της Ηπείρου και υπάρχει η προοπτική το επόμενο διάστημα για μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων. Κάποιοι

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εγκαταστάθηκε νέος Μαγνητικός Τομογράφος και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον νέο αξονικό τομογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ο οποίος θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top