Γενέθλια για ESM: Ο «πυροσβέστης» της ευρωζώνης γίνεται 5 ετών – Ποια θα είναι η επόμενη μέρα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ESM: Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης γίνεται 5 ετών

O ΕSM (European Stability Mechanism - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για διασώσεις κρατών μελών της ευρωζώνης, γιορτάζει την Κυριακή τα πέντε πρώτα χρόνια ύπαρξής τους και επικροτεί τη συζήτηση μεταξύ των Κρατών Μελών για τη μετεξέλιξή του. Ο ESM επικροτεί τον πολιτικό διάλογο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ. Η νομισματική ένωση σήμερα είναι πολύ ισχυρότερη από πριν από την κρίση, τόσο από οικονομική όσο και από θεσμική άποψη.

«Λίγα εναπομένοντα βήματα θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην προστασία της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και στην ενίσχυση της αντοχής της», σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωση από το Λουξεμβούργο ο μηχανισμός.

Ο ESM, που δημιουργήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012 από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, βοήθησε να επιβιώσει το ευρώ ως κοινό νόμισμα στο χειρότερο της κρίσης του χρέους του ευρώ. Εκτεταμένες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές διορθώσεις ξεκίνησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ESM στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Μαζί με τον προσωρινό προκάτοχό του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - ΕFSF European Financial Stability Facility), ο ESM έχει δανείσει χρήματα σε πέντε χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο. Σε αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης, οι χώρες έπρεπε να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστήσουν τις οικονομίες τους βιώσιμες και ανταγωνιστικές και να αναδιαρθρώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα. O ESM σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωση ότι τέσσερις από αυτές τις χώρες είναι τώρα περιπτώσεις οικονομικής επιτυχίας, με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να λαμβάνει νέα δάνεια. Μπορεί επίσης να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια αν συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο ESM. 

Ο  ESM και o EFSF έχουν συνολικά 252 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα από τους φορολογούμενους για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων. Τα χρήματα αντλούνται από τους επενδυτές, εκδίδοντας τακτικά χαρτονομίσματα και ομόλογα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο ESM μπορεί να το κάνει με πολύ ευνοϊκούς ρυθμούς λόγω της ισχυρής αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας. Αυτό οφείλεται στο καταβεβλημένο κεφάλαιο ύψους € 80 δισ, το οποίο έχει παρασχεθεί από τα 19 μέλη της ζώνης του ευρώ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ESM θα παραμείνει προσανατολισμένος στη σταθερότητα της ευρωζώνης και η ίδια η ύπαρξή του είναι ένα από τα μεγάλα διδάγματα που βγαίνουν από την κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ταυτόχρονα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

«Το ESM είναι ένα νέο ίδρυμα, αλλά έχουμε γίνει έμπειρος πυροσβέστης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ESM από την ίδρυση του. «Η εμπειρία που συγκεντρώσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια θα μας βοηθήσει να διαδραματίσουμε χρήσιμο ρόλο στη νομισματική ένωση στο μέλλον, τώρα που εξετάζουμε πώς να την κάνουμε πιο ανθεκτική και πιο ισχυρή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top