Η παράκαμψη του νόμου αιτία καθυστέρησης της επένδυσης στο Ελληνικό

Για την κήρυξη ή όχι του χώρου ως αρχαιολογικού

Την τήρηση της νομοθεσίας  και για το Ελληνικό, όπως συνέβη με άλλα μεγάλα  έργα ζητούν οι αρχαιολόγοι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιδιώκουν την ακύρωση της επένδυσης.

Το θέμα απασχόλησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Έκτακτο πολιτικό συμβούλιο για το Ελληνικό συγκάλεσε ο Τσίπρας στο Μαξίμου

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τον αρχαιολογικό νόμο. Το άρθρο 12 προβλέπει  ότι πρέπει να προηγηθεί η κήρυξη του χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος... Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν τα έργα ούτε ότι  είμαστε κατά της επένδυσης, απλώς θέλουμε να γίνει ότι ισχύει για όλους, να τηρηθεί η αρχαιολογική νομοθεσία» δηλώνει η Σταματίνα Μαρκέτου,  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η παράκαμψη του νόμου για την κήρυξη ή όχι του Ελληνικού ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  είναι η αιτία που καθυστερεί η επένδυση. 

Δείτε τι έπρεπε να έχει γίνει και τι έγινε.  

 ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ VS ΤΙ ΕΓΙΝΕ

Σαν πρώτο βήμα  έπρεπε να κηρυχθεί ο χώρος αν είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή όχι, μετά από επιτόπια έρευνα των αρχαιολογικών υπηρεσιών και σαν δεύτερο βήμα να υπογραφεί μνημόνιο για την επένδυση που να προβλέπει ότι η πρόοδος των έργων θα γίνεται υπό την επίβλεψη υπεύθυνων αρχαιολόγων.

Τι έγινε στην περίπτωση του Ελληνικού;

Παρακάμφθηκε πλήρως το πρώτο βήμα, το να κηρυχθεί δηλαδή ο χώρος αν είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή όχι και προωθήθηκε κατευθείαν το δεύτερο βήμα, της υπογραφής Μνημονίων. Και το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά και το 2016  με τη σημερινή κυβέρνηση , μεταξύ του δημοσίου και των επενδυτών,  για την υλοποίηση των έργων με επίβλεψη αρχαιολόγων.

«Το μνημόνιο που έχει υπογραφεί παρανόμως, γιατί δεν είναι σύμφωνος με όσα προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, δεν υποκαθιστά την κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Από το 2012 παλεύουμε για την κήρυξη» δήλωσε για το ίδιο θέμα η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΥ

Δεν έχουν οροθετηθεί αρχαιολογικοί χώροι, οροθετούνται προσωρινά.

«Αν δεν έχουν καθοριστεί τα όρια  ενός οικισμού,  ο υπουργός Πολιτισμού ζητεί από  το αρμόδιο  για την  οριοθέτηση του οικισμού όργανο, συναποστέλλοντας και σχετικό διάγραμμα, να προβεί κατ΄απόλυτη προτεραιότητα στην οριοθέτηση του»:  Αυτό δεν έγινε στο Ελληνικό. Έγινε όμως για την κατασκευή άλλων μεγάλων έργων όπως: Ολυμπιακά έργα, Ίδρυμα Νιάρχος, Μετρό, Ιερά Οδός.

«Η μέχρι τώρα  εμπειρία άλλων έργων έχει δείξει  ότι όποτε ακολουθούμε τη διαδικασία δεν καθυστερεί το έργο. Καθυστερούν όταν υπάρχουν καθυστερήσεις στην τήρηση της διαδικασίας» επισημαίνει η κ. Μαρκέτου.

Μήνυμα προς το Κεντρικό Αρτχαιολογικό Συμβούλιο έστειλε ο πρωθυπουργός συγκαλώντας εκτάκτως στο Μέγαρο μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο το ΣΥΡΙΖΑ,

Υπενθυμίζει  τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές  αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαφορετικές αντιδράσεις καταγράφηκαν από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να προστατεύσουν την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της χωράς» υπογράμμισε στη Βουλή  ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης,  ενώ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στον Alpha  989: «Στην αδειοδοτική διαδικασία πάσχουμε, δεν μπορεί η αδειοδοτική διαδικασία να κρατάει μήνες ή και χρόνια».  

«Νομίζω ότι την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία» εκτίμησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Στέλιος Πιτσιόρλας στον Real Fm.  

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter:      Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό”.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top