«Χωρίς ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολύ πιο δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά η ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί και πρέπει να συνδυάσουμε την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με στοχοθετημένες πολιτικές», δήλωσε από το σημερινό συνέδριο Brussels Economic Forum 2017, o Aντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβκσις, ζητώντας από τα κράτη μέλη μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα των κρατών μελών.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιο ανοικτές οικονομίες πρέπει να είναι λιγότερο κοινωνικές. Ορισμένες από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες είναι επίσης μεταξύ των πιο κοινωνικών χωρών - πολλές από αυτές είναι χώρες της ΕΕ», σημείωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξηγώντας παράλληλα ότι «το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που μας εξυπηρετούσε τόσο καλά στο παρελθόν πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις.
Ο Αντιπρόεδρος είπε ξεκάθαρα ότι «τα συστήματά μας κοινωνικής προστασίας είναι επίσης υπό πίεση, με τη δημογραφία να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, καθώς μέχρι το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε ηλικιωμένο άτομο, σε σύγκριση με 4/1 το 2008».
«Επειδή έχουμε όλο και μικρότερη βάση, πρέπει σίγουρα να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μας συστημάτων» τόνισε.
Σημείωσε δε ότι μια από τις νέες ανάγκες που πρέπει να καλύψει το κοινωνικό κράτος είναι και η ανεργία των νέων: «το μερίδιο των κοινωνικών δαπανών για τους ηλικιωμένους συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ σε άλλες ομάδες ηλικιών και αναγκών - τα παιδιά, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, μεταξύ άλλων - είναι πλέον λιγότερο από το ήμισυ όλων των δαπανών κοινωνικής προστασίας. Τα τελευταία 30 χρόνια, η νεολαία έχει αντικαταστήσει τους ηλικιωμένους ως μια ομάδα που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας».
Παράλληλε έστρεψε την προσοχή και στο επίπεδο των φορολογικών συστημάτων: «επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη δικαιότερης φορολογίας, έτσι ώστε όλοι να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο. Υπάρχει αυξανόμενη διεθνής συναίνεση σχετικά με το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ για τη διάβρωση της βάσης και τη μετατόπιση των κερδών. Η ΕΕ είναι επικεφαλής και, πράγματι, προχωρούμε ακόμη περισσότερο με τη δική μας ρύθμιση, για παράδειγμα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις φορολογικές αποφάσεις και την αναφορά ανά χώρα».
«Συνεχίζουμε να συνιστούμε στις κυβερνήσεις», είπε, «να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και να μετατοπίσουν τη φορολογική επιβάρυνση από το εργατικό δυναμικό - ειδικά τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία - στις φορολογικές βάσεις που είναι λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη».
Οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύπλοκες, αλλά επιτακτικές για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όμως οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πια την ανάγκη σημείωσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος:
- Περισσότεροι από 8 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν την ανεργία, την κοινωνική ανισότητα και τη μετανάστευση ως τις κορυφαίες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- 7 στους 10 φοβούνται ότι δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς οι κοινωνικές πολιτικές.
- Και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι ο καθένας δεν έχει ίσες ευκαιρίες να πετύχει και ότι η ζωή θα είναι πιο δύσκολη για την επόμενη γενιά.
«Η κρίση», είπε, «έδειξε ότι μέρος των καλών επιδόσεων ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε σταθερά θεμέλια. Πολλά κεφάλαια καταμετρήθηκαν εσφαλμένα, το χρέος συσσωρεύτηκε και τελικά είχαμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ήταν πλήρως βιώσιμο σε αρκετές χώρες».
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.