Από συμφωνία έως… Grexit: ΑΥΤΑ είναι τα 5 ΣΕΝΑΡΙΑ για το μέλλον μας

Η Credit Suisse σε ανάλυση της επισημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε την επάληψη του καλοκαιριού του 2015

Από συμφωνία έως… Grexit: ΑΥΤΑ είναι τα 5 ΣΕΝΑΡΙΑ για το μέλλον μας

«Είναι μια επανάληψη του 2015 αναπόφευκτη;» αναρωτιέται η Credit Suisse σε νέα της έκθεση για την Ελλάδα, με φόντο τα ελληνικά ομόλογα που έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της 5 δρόμους, με πιο πιθανό αυτή τη στιγμή το (επιθυμητό) σενάριο της γρήγορης συμφωνίας.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως όσο ο καιρός περνά και αυτό δεν συμβαίνει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί ένα από τα υπόλοιπα 4 σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν από πρόωρες εκλογές μέχρι Grexit.

Δείτε τα 5 σενάρια:

«1ο σενάριο: Γρήγορη λύση (τις επόμενες ημέρες)

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να υπάρξει συμφωνία, προτείνοντας σειρά μέτρων που θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά από τους πιστωτές αλλά και θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ. Αν στις 6 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του ΔΝΤ γίνουν δεκτά τα μέτρα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου από το Eurogroup. Αυτό, κατά της CS, θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (μετά το 2018) . Η ανάλυση βιωσιμότητας τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και θα μπορέσει να ενταθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό, όπως επισημαίνει είναι ξεκάθαρα το θετικό σενάριο.

2ο σενάριο: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο» (Μάρτιος-Απρίλιος)

Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στις θέσεις του ΔΝΤ, των Ευρωπαίων και της Ελλάδας. Οι Έλληνες θέλουν λιγότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελάφρυνση χρέους και ένα χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές έλλειμμα. Το ΔΝΤ θέλει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ( θεωρεί ότι το 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα είναι μη ρεαλιστικό). Οι Ευρωπαίοι, τέλος, θέλουν ιδανικά όσο  μικρότερη ελάφρυνση του χρέους γίνεται και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουν το κενό της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεν είναι σαφές αν οι διαφορές αυτές μπορούν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να χρειαστούν επιπλέον διαπραγματεύσεις και εξελίξεις. Επιπλέον, υπάρχει και η πολιτική θέση του να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις πριν από τουλάχιστον τις γαλλικές εκλογές, προκειμένου να μην δηλητηριάσουν περαιτέρω την ευρωπαϊκό πολιτικό debate. Στο σενάριο αυτό, μια απόφαση μπορεί τελικά να καθυστερήσει για Μάρτιο ή Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφωνίες δεν είναι πάρα πολύ ακραίες.

3ο σενάριο: Μικροπολιτική (Ιούλιος)

Το σενάριο αυτό αφορά την επανάληψη των γεγονότων του 2015, όταν η αντιπαράθεση ώθησε την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας, με την ελπίδα να πάρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε για την Ελλάδα και δημιούργησε αβεβαιότητα και συνέχιση της ύφεσης. Όπως εκτιμά η Credit Suisse, είναι δύσκολο να επαναλάβει η Ελλάδα σκόπιμα αυτή τη στρατηγική, αλλά θα μπορούσε εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

4ο σενάριο: Πρόωρες εκλογές (πριν από το καλοκαίρι)

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να απορριφθεί, εάν δεν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία στους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν θέλουν αυτή την επιλογή, καθώς πολλοί πιθανότατα θα τεθούν εκτός Βουλής δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, σημειώνει η ελβετική τράπεζα, θα ήταν ένας τρόπος για να διατηρηθεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα αντισυστημικό κόμμα, με στόχο και ελπίδα να επιστρέψει στην κυβέρνηση σε ένα (όχι πολύ) μεταγενέστερο στάδιο. Για τις αγορές, από την άλλη, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν βραχυπρόθεσμα σαφώς αρνητικές, αλλά η πιθανή νίκη της ΝΔ θα πρέπει να θεωρείται μεσοπρόθεσμα μάλλον θετική έκβαση.

5ο σενάριο: Grexit; Ωχ, όχι πάλι!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε ότι μια συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, επαναφέροντας έτσι τη συζήτηση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η Credit Suisse σημειώνει ότι δεν θα είχε νόημα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και όπως ουσιαστικά  είναι ήδη επιζήμια για τη χώρα μια τέτοια συζήτηση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top