Αβραμόπουλος: H εθνική προσέγγιση στο προσφυγικό προκαλεί οπισθοδρόμηση

"Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση"

Αβραμόπουλος: H εθνική προσέγγιση στο προσφυγικό προκαλεί οπισθοδρόμηση

​Την άποψη ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό επανέλαβε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικρίνοντας κάποιες χώρες - μέλη που «πέφτουν στον πειρασμό» να ακολουθήσουν μια εθνική προσέγγιση και μη συντονισμένες κινήσεις.

«Αυτό είναι κάτι το επιζήμιο, κάτι που προκαλεί οπισθοδρόμηση» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, λέγοντας για ακόμη μια φορά ότι το προσφυγικό αποτελεί «ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση».

Κατά την διάρκεια διάλεξής του στο Ίδρυμα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμα, ο κ.Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «μια μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο».

Ο κ.Αβραμόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην Ιταλία. «Η Ιταλία έδειξε τεράστια ανθρωπιά και αίσθημα ευθύνης προς τις εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι ψάχνουν έναν "ασφαλή παράδεισο" στην Ευρώπη. Και το ίδιο ισχύει για την γειτονική Ελλάδα. Αλλά και οι δυο αυτές χώρες δεν είναι μόνες. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό τους και στηρίζει την Ιταλία και την Ελλάδα στην διαχείριση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος επίτροπος υπενθύμισε μεταξύ των άλλων, ότι το 2015 ήταν χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ, αφού πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άτομα ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διασώθηκαν από την Frontex και από την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή.

«Προσωπικά καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτευχθούν αποτελέσματα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής λύσης που έχουμε συμφωνήσει», τόνισε με έμφαση ο ευρωπαίος επίτροπος.

«Ο κοινός μας τελικός στόχος ε��ναι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της Σένγκεν. Για να γίνει αυτό, όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες της Σένγκεν. Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στα Βαλκάνια ή στην Ελλάδα», επανέλαβε ο επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, πρέπει να αυξηθούν οι νόμιμες διαδρομές ��ρος την Ευρώπη, να ενισχυθεί και να γίνει χρήση της εφαρμογής των μέσων νόμιμης μετανάστευσης που ήδη υπάρχουν, να ενδυναμωθεί το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να εγγυηθούμε πραγματική ένταξη για όσους ανθρώπους θα ζήσουν στις κοινωνίες μας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top