Τσίπρας: Να σταθεί η Κύπρος στο πλευρό της Ελλάδας στη μάχη εντός της Ευρώπης

Ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό

Να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα εντός της Ευρώπης για να επιστρέψει η ανάπτυξη και η ευημερία σε όλους τους λαούς της ηπείρου κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι κοινή και αποτ��λεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,γιατί όπως είπε την Ελλάδα και την Κύπρο τις ενώνει «η προσπάθεια προάσπισης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, το οποίο κατάφωρα παραβιάζει η Τουρκία σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων».

Χαρακτήρισε το Κυπριακό ανοικτό ζήτημα εισβολής και κατοχής και τόνισε ότι από την επίλυση του συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ.Τσίπρας η Αθήνα στηρίζει τις συνομιλίες «που στοχεύουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα πρέπει «να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας με την Άγκυρα» και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να κάνει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, χωρίς να ακολουθεί τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι «υποφέρουν Ελληνοκύπριοι, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι πολίτες».

Ομήρου: Στενοί και άρρηκτοι οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι η επίσκεψή του κ.Τσίπρα στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και επαναβεβαιώνει τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου.
Εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την στήριξη της Ελλάδας στο μακροχρόνιο αγώνα, που διεξάγει για δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας του, τονίζοντας ότι οι συνθήκες επιβάλλουν επαγρύπνηση και εγρήγορση.
Κατήγγειλε τη διεθνή κοινότητα ότι εξαντλείται σε παραινέσεις και στην τήρηση ίσων αποστάσεων και πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία για επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να αρθούν οι πειρατικές τουρκικές προκλήσεις.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ.Ομήρου τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση, συμβάλλοντας ως ισότιμοι εταίροι και κατά τρόπο ε��οικοδομητικό στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων, που απασχολούν και ενίοτε διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΒΙΝΤΕΟ STAR
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top