Δώρο Πάσχα 2023: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Πώς υπολογίζετε το ποσό

Ποιοι θα δουν αύξηση - Μέχρι καταβάλλεται το επίδομα Πάσχα

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου, θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το δώρο Πάσχα / Βίντεο: ΕΡΤ

Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ήδη, έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή 31 Μαρτίου η καταβολή του δώρο Πάσχα στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενούς τους ότι θα καταβληθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου ή την Παρασκευή 7 Απριλίου, δηλαδή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυξημένο δώρο Πάσχα για 600.000 εργαζόμενους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα. 

ΔΥΠΑ: Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και του δώρου Πάσχα

Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί σε είδος, αλλά καταβάλλεται μόνο σε χρήμα. 

Δώρο Πάσχα 2023: Ποιοι θα δουν αύξηση

Από την 1η Απριλίου 2023 αυξήθηκε ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας σε 780 ευρώ και 34,84 ευρώ αντίστοιχα.

Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα 

Συνεπώς το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των νέων αυτών κατωτάτων ορίων αποδοχών, εφόσον η εργασιακή σχέση δεν έχει λυθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2023.

Δώρο Πάσχα 2023: Πώς υπολογίζεται το ποσό

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. 

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο αυτή (1/1-30/4), δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Δώρο Πάσχα 2023: Πότε θα πληρωθεί – Πόσα θα πάρετε

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας. 

Συντάξεις: Τα εφάπαξ σε 30 ταμεία Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το δώρο.

Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. 

Κατώτατος μισθός: Ποιες είναι οι καθαρές αποδοχές μετά την αύξηση

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top