Τζεντιλόνι: Προσοχή στη μείωση χρέους σε Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ   

Τι είπε για τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος και τη μείωσή του     

Πάολο Τζεντιλόνι
Photo: AP Images

Tην ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών, υπογράμμισε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι. Ανέφερε πως ο στόχος για 2% πρωτογενές πλεόνασμα θα επανεξεταστεί σε συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα. Ο Επίτροπος παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εαρινές Προβλέψεις: Χαμηλότερο ΑΕΠ και Υψηλότερος Πληθωρισμός το 2022 σε ΕΕ και Ευρωζώνη

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όσον αφορά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Ελλάδα και ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 2%  

Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η ανάγκη ή μη για συμμόρφωση με τον  στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Μητσοτάκης-Τζεντιλόνι: Πράσινο φως για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα ευρωπαϊκά κράτη στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού, ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του μέσα από το σχέδιο RepowerEU, που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων.

«Μετά από αυτήν την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη-μέλη, ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη-μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία). Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.

Η Ευρώπη σε κρίση εν μέσω πολέμου και μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Το 2020 οι Βρυξέλλες ανέστειλαν τους κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι απαιτούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών να μην ξεπερνούν το 3% και το δημόσιο χρέος να είναι κάτω από το 60%, έτσι ώστε οι χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Το σχέδιο είναι να επανεισαχθούν στις αρχές του 2023. Μετά το καλοκαίρι θα επανέλθει η συζήτηση για το αν θα παραταθεί η αναστολή των κανόνων ή όχι.

Κομισιόν - Τζεντιλόνι: Νέος κίνδυνος για την οικονομία ο Covid-19

Ο Τζεντιλόνι είχε προειδοποιήσει πριν ένα χρόνο πως αν επανεισαχθούν αυτοί οι κανόνες εν μέσω κρίσης, τότε θα μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Οι χώρες του Νότου ζητούν να τους επιτραπεί η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για να οδηγηθούν σε ανάπτυξη, ενώ πολλές βόρειες χώρες υποστηρίζουν πως όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνονται με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Στην πανδημία του κορωνοϊού, τώρα έχει έρθει να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το χρέος για πολλές χώρες έχει φτάσει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης λίγα χρόνια πριν. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχει ήδη ξεπεράσει το 100%, ενώ για την Ελλάδα φτάνει το 200%. Κατά την περίοδο της κρίσης ο δείκτης αυτός δεν είχε ξεπεράσει το 90%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top