Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον καθορισμό πλαφόν στις τιμές 

Με ποιας ημερομηνίας θα γίνεται η σύγκριση του κέρδους πώλησης

To ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το κύμα ακρίβειας στις αγορές και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους  


Υπερψηφίστηκε και με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνικής Λύσης στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. «Παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.  

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Η διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επιβολή πλαφόν στο κέρδος στις τιμές πώλησης, σε  σύγκριση με το περιθώριο κέρδους την 1η Σεπτεμβρίου 2021, με στόχο την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης και την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Το πλαφόν τίθεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 και αφορά τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. 

«Ο περιορισμός της αθέμιτης κερδοφορίας επιδιώκεται μέσω του προσδιορισμού ανώτατου ύφους περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει, για όσο διαρκεί η κρίση, το μικτό περιθώριο κέρδους της εκάστοτε επιχείρησης την 1η.9.2021» αναφέρεται στην τροπολογία.  

Προβλέπονται επίσης για τους παραβάτες πρόστιμα από 5.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ. 

Γεωργιάδης για ακρίβεια: Στοχευμένα μέτρα για όσους έχουν πραγματική ανάγκη

Πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρουν για τη διάταξη    

1.Τι καλείται να αντιμετωπίσει η εν λόγω ρύθμιση;

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην παγκόσμια αγορά, δημιουργούν συνθήκες ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων που οφείλονται στην διαταραχή των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών. Με τη ρύθμιση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση αυτή για τον προσπορισμό αθέμιτων κερδών.

2. Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου COVID-19, έχουν προκαλέσει μία αλυσίδα αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία και διαταράσσουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ιδίως σε ότι αφορά στα υγρά και τα αέρια καύσιμα και τα δημητριακά.  

3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Το σύνολο του καταναλωτικού κοινού και των επιχειρήσεων.

4. Ποιοι είναι οι στόχοι της εν λόγω ρύθμισης;

Η  αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προέρχεται από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, στην περίοδο της γεωπολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας αλλά και της συνεχιζόμενης αρνητικής επίδρασης της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην παγκόσμια αγορά.

Συνοψίζοντας, για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της διάταξης και έως την 30η.06.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.09.2021.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top