Εύσημα από το ΔΝΤ στην Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας  

Προβλέπει ανάπτυξη 3,3% για φέτος και 5,4% για το 2022 

ΔΝΤ

Εύσημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας στην έκθεσή του, η οποία προβλέπει ανάπτυξη 3,3% για το 2021 και 5,4%  το 2022, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσιγκτον Δημήτρης Σουλτογιάννης.  Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς. 

ΔΝΤ: Ορατά τα σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία!  

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε τη διαβούλευση με την Ελλάδα και ενέκρινε την αξιολόγηση στις 9 Ιουλίου.

Ολοκληρώθηκε η νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

«Η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία με ημιτελή ανάκαμψη, αλλά η χώρα επέδειξε ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση του COVID-19. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, καλύτερα από το αναμενόμενο δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της Ελλάδας από τον τουρισμό και των προϋπαρχουσών τρωτών σημείων. Η κυβέρνηση παρείχε από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα επί του προϋπολογισμού στη ζώνη του ευρώ και θωράκισε  εποπτικά και δημοσιονομικά  τον τραπεζικό τομέα, ενώ διατήρησε τη διευκόλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης. Παρά την πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε ορισμένους τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.  

Εμβολιασμός: Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ για εμβόλια σε όλο τον πλανήτη

«Ενώ ο πλήρης εμβολιασμός εξελίσσεται με ρυθμό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μια πιο παρατεταμένη πανδημία θα προσθέσει πρωτοφανή αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι επενδύσεις μέσω της χρηματοδότησης επιχορηγήσεων next generation EU (NGEU), η κατανάλωση που χρηματοδοτείται από την ανάληψη καταθέσεων και η επανέναρξη του τουρισμού αναμένεται να είναι οι κύριοι παράγοντες ανάκαμψης με την ανάπτυξη να προβλέπεται στο 3,3% φέτος, επιταχύνοντας στο 5,4% το 2022, καθώς ο τουρισμός ανακάμπτει σταδιακά. Τα επίπεδα δημόσιου χρέους προβλέπεται να μειωθούν μεσοπρόθεσμα και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και η ικανότητα αποπληρωμής του ΔΝΤ παραμένουν επαρκείς υπό πίεση, αλλά η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή για να καταλήξει σε ένα σταθερό συμπέρασμα σχετικά με τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους. Οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας είναι σημαντικές και η πανδημία θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στους ήδη απομειωμένους ισολογισμούς τραπεζών και επιχειρήσεων» αναφέρει ακόμη η έκθεση.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top