Αποκλειστικό:  Θετική η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα 

Aνοίγει ο δρόμος για τις εκταμιεύσεις από τη χώρα μας   

Eurogroup

Θετική είναι σε γενικές γραμμές η 10η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις σχετικές εκταμιεύσεις. 

Η 10η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας που θα εγκρίνει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα δημοσιευθεί από την Κομισιόν, «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία», σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης το οποίο περιήλθε σε γνώση του Star.

Τι ζήτησε το Eurogroup από την Ελλάδα

Σύμφωνα με το κείμενο που είδε το Star η Κομισιόν, δίνοντας στο eurogroup θετική εισήγηση για την επόμενη εκταμίευση, καταγράφει τα εξής: 

«Oι αρχές πραγματοποίησαν μια σειρά από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση και την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει επιτυχώς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». 

Θετική η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας

Η Κομισιόν σημειώνει ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των καθυστερήσεων που προκαλούνται εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Αναλυτικά η έκθεση καταγράφει ότι «το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας που παρακολουθήθηκε υπό ενισχυμένη εποπτεία έφτασε το 7,5% του ΑΕΠ το 2020».

Η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας στο επίκεντρο του Eurogroup

 

Προβλέπει ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει ευνοϊκή το 2021 και τα περισσότερα από τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν για τον μετριασμό του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της κρίσης αναμένεται να καταργηθούν το 2022», ενώ “περαιτέρω μέτρα προβλέπονται για να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη στην ανάκαμψη το 2022, συμπεριλαμβανομένου ενός χρειαζόταν ανακούφιση από τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών».

Η Κομισιόν σημειώνει ότι «η εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής 2021 αναμένει ότι το πρωτογενές έλλειμμα που παρακολουθείται υπό ενισχυμένη εποπτεία θα φθάσει το 7,3% του ΑΕΠ το 2021 και το 0,5% του ΑΕΠ το 2022, το οποίο ευθυγραμμίζεται στενά με την προβολή των αρχών».

Καταγράφει δε ότι «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί». 

Τι αναφέρει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για τους ευάλωτους οφειλέτες  

Σημειώνει δε ότι «το προβλεπόμενο σύστημα πώλησης και εκμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες ενδέχεται να φέρει σημαντικό φορολογικό κόστος εάν καταταχθεί στον τομέα της γενικής κυβέρνησης». 

«Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις διαφορές κατά της Δημόσιας Real Estate Company (ETAD) και τις συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις κατά των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, όπως περιγράφεται σε προηγούμενες εκθέσεις, παραμένουν σημαντικοί». 

Τονίζει επιπλέον ότι «η ανάκαμψη των μεταναστευτικών ροών θα επιδεινώσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο στο μέλλον». 

Τέλος, η πρόβλεψη προϋποθέτει «πλήρη εκτέλεση των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, τα οποία, εάν δεν επιτευχθούν, θα βελτιώσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στο κόστος της μείωσης της συμβολής των δημοσίων δαπανών στην ανάπτυξη».

Η Κομισιόν σημειώνει και ότι η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για το Eurogroup για την απελευθέρωση μέτρων για το χρέος ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top