Pitsos: Τίτλοι τέλους για την ιστορική βιομηχανία μετά από 156 χρόνια

Πώς ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι με φαράσια και μαχαιροπίρουνα

Pitsos

Τίτλοι τέλους πέφτουν για το ιστορικό εργοστάσιο της Pitsos στον Ρέντη, μετά την απόφαση της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας Bosch Siemens Hausegerate (BSH) να μπει «λουκέτο».

Η ιστορία της Πίτσος ξεκίνησε το 1865. Αρχικά κατασκεύαζε φαράσια, θερμάστρες και μαχαιροπίρουνα, αλλά και σόμπες πετρελαίου σε ένα μαγαζάκι στην οδό Περικλέους.

Η παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών ξεκίνησε περίπου έναν αιώνα μετά, το 1959, με την παραγωγή αρχικά ψυγείων και στη συνέχεια φούρνων, αλλά και ασπρόμαυρων τηλεοράσεων.

Πολύ σύντομα, οι συσκευές Pitsos μπαίνουν σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια και στις καρδιά των Ελλήνων.

Η ραγδαία εξέλιξη της Pitsos προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και το 1976 η Bosch Siemens Hausegerate προχώρησε στην εξαγορά του 60% της εταιρείας.

Οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα σε BSP (Bosch Siemens Pitsos) ΑΒΕ το 1996, ενώ το 2001 άλλαξε η ταμπέλα σε «BSH Οικιακές Συσκευές».

Το 2005 η εγχώρια μονάδα παραγωγής είχε φτάσει να πουλάει 400.000 προϊόντα το χρόνο, με έσοδα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Από αυτά, το 30% προοριζόταν για εξαγωγή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση έπληξε καίρια την εταιρεία, που βρέθηκε κοντά στο «λουκέτο» και το 2017, αλλά και το 2020.

Οι Γερμανοί θέλουν να μεταφέρουν τη μονάδα στο εργοστάσιο, που λειτουργεί ήδη, στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ φθηνότερο.

Επιστολή των εργαζομένων προς τον πρωθυπουργό

Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Pitsos αναφέρουν πως πάρα τις συνεχείς οχλήσεις τους προς όλους τους φορείς κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την αγωνία των εργαζομένων.

«Αφήσαν στην τύχη τους τους εργαζομένους καθώς η μηδενική άσκηση  πίεσης από  τις Κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ», αναφέρουν.

Με την επιστολή τους καλούν τον πρωθυπουργό «έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες. Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top