Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Λήγει απόψε η προθεσμία υποβολής αίτησης

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται χρηματοδοτική ενίσχυση με ευνοϊκούς όρους

Έως απόψε τα μεσάνυχτα έχουν την ευκαιρία ατομικές επιχειρήσεις να λάβουν χρηματοδοτική ενίσχυση με ευνοϊκούς όρους, καθώς εκπνέει η προθεσμία για τη λήξη του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες οριστική αίτηση για ένταξη στον δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είχαν υποβάλει 123.637 επιχειρήσεις.

«Σέρνεται» η αγορά ένα μήνα μετά την άρση του lockdown  

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί όσους δεν έχουν ήδη υποβάλει οριστική αίτηση να σπεύσουν να το κάνουν έως σήμερα τα μεσάνυχτα, δεδομένου ότι μόνοι οι οι ατομικές επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ξεπερνούν τις 200.000.

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν κάθε νομικής μορφής ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους εφόσον έχουν ταμειακή μηχανή.  Δυνατότητα ένταξης έχουν πλέον οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ακόμα κι αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019.

Τι θα γίνει με τα επιδόματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Χρηματοδοτική ενίσχυση από το δημόσιο μπορούν να λάβουν για παράδειγμα : περίπτερα, πωλητές λαϊκών αγορών, ταξί, επιχειρήσεις στους χώρους της εστίασης και του καφέ, καταστήματα ψιλικών, ένδυσης και υπόδησης, ειδών δώρων, παντοπωλεία, φαρμακεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για το 2ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν είναι απαραίτητο η επιχείρηση να υπάγεται σε κάποιον ΚΑΔ.

Χαμηλές πτήσεις για τον τουρισμό: Χωρίς αφίξεις και κρατήσεις ο Ιούνιος 

Ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν επιχειρήσεις οι οποίες :

  • Είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
  • Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 1407/και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020.

Κινδυνεύει με «λουκέτο» μία στις τρεις επιχειρήσεις

Τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι:

Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2020:

α) επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών διακριτά για κάθε μήνα.

β) επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:

-τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα

-το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019

-το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Για τους μήνες Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τα βιβλία που τηρούν, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top