Αύξηση 20- 30% σε ενοίκια και τιμές ακινήτων έφερε ο κορωνοϊός

«Υπάρχει αισιοδοξία για ανάπτυξη» εξηγεί παράγοντας της αγοράς στο star.gr

Δείτε τι είπε για την αγορά ακινήτων ο Θοδωρής Σπυρόπουλος ιδιοκτήτης του κτηματομεσιτικού γραφείου TnD στο Κουκάκι.

Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι τιμές των ενοικίων και των ακινήτων από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Στην Αττική οι τιμές έχουν ανεβεί 20- 30%, στην περιφέρεια 10- 15%, ενώ στα νησιά η αύξηση κατά περίπτωση ξεπέρασε το 80%. «Όπως λέει και το σλόγκαν της κυβέρνησης, «Μένουμε Σπίτι». Το σπίτι είναι πλέον το πιο πολύτιμο αγαθό», είπε στο star.gr o Θοδωρής Σπυρόπουλος ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου στο Κουκάκι. 

Με ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 3.000 ακινήτων στο γραφείο του, είδε την πλειοψηφία των πελατών του το τελευταίο διάστημα να του ζητά να ανεβάσει τις τιμές. Ενδεικτικά, στο Μαρούσι διαμέρισμα 55 τ.μ. 2ου ορόφου, ενοικιάζονταν πριν την καραντίνα προς 550 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή του αυξήθηκε κατά 100 ευρώ το μήνα. Στη Ν. Σμύρνη, το διάστημα της πανδημίας η τιμή ενοικίου διαμερίσματος 50 τ.μ., 3ου ορόφου εκτοξεύθηκε από τα 450 στα 550 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα για ένα διαμέρισμα ορόφου οι ιδιοκτήτες πριν από τον κορωνοϊό ζητούσαν για ενοίκιο 350 ευρώ, ενώ πλέον θέλουν 400.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας: Πώς θα τη χρησιμοποιείτε σωστά

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα νησιά. Στην Πάρο μονοκατοικία με πισίνα 309 τ.μ. των 2.500.000 ευρώ, μέσα στην καραντίνα αγγίζει πλέον τα 3.500.000, ενώ στην Τζιά συγκρότημα διαμερισμάτων 300 τ.μ. με τιμή πώλησης στο 1.200.000 ευρώ πριν τον κορωνοϊό, σήμερα πωλείται προς 2.200.000.
 «Λόγω της καραντίνας όσοι είναι εν δυνάμει αγοραστές και ενοικιαστές κάθονται στο σπίτι τους και ψάχνουν μέσω του διαδικτύου για επενδυτικές ευκαιρίες, είτε αυτές αφορούν στην αγορά, είτε στην ενοικίαση σπιτιού. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, άρα και των τιμών», εξήγησε.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον και ότι η χώρα δεν θα επηρεαστεί πολύ από την πανδημία, θεωρώντας αναμενόμενη μετά από μία μεγάλη κρίση την αύξηση των τιμών. 
«Σαν επαγγελματίας συμφωνώ εν μέρει ότι μετά από κάθε κρίση η ακίνητη περιουσία ανεβάζει τις τιμές. Βέβαια εδώ έχουμε μια διαφορετική κρίση. Πρόκειται για μία παγκόσμια πανδημία που πραγματικά δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει. Θεωρώ πάντως ότι δεν μας έχει επηρεάσει ακόμη, όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα πήραμε άμεσα μέτρα με αποτέλεσμα να είμαστε σε καλύτερη μοίρα», είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν, πότε και με ποιους περιορισμούς- Αναλυτικά

Εκτίμησε μάλιστα, ότι στο άμεσο μέλλον πιθανόν να καταγραφεί μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, το άνοιγμα των αεροδρομίων και την έναρξη των μετακινήσεων προς τα νησιά. «Καθώς βαίνουμε προς το ελληνικό καλοκαίρι υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι τουρίστες θα επιστρέψουν, αν και λόγω της πανδημίας σε μικρότερο βαθμό, ενώ αναμένονται και οι ξένοι αγοραστές ακινήτων που επιθυμούν να πάρουν την Golden Visa. Όλα αυτά θα ανεβάσουν τις τιμές», σημείωσε. 

Το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε ανοίγει τι 

Το χρονικό δύο κρίσεων- Από την οικονομική ύφεση του 2012 έως σήμερα

Ερωτώμενος για τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στην αγορά ακινήτων την τελευταία δεκαετία, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι το 2012 εν μέσω κρίσης τα ενοίκια ήταν χαμηλά. «Οι τιμές ήταν στο ήμισυ από σήμερα. Τα 50 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μπορούσαμε να τα βρούμε 200-250 ευρώ. Αν ήταν και λίγο ανακαινισμένα μπορούσαν να πάνε και στα 280 με 300 ευρώ», είπε και συνέχισε: 

«Το 2018 που βγήκαμε από την κρίση και άρχισαν να δραστηριοποιούνται εντονότερα οι διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, οι τιμές αυξήθηκαν.Τώρα έχει παγιωθεί μία τιμή στα 10€/ τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται πάντα και ανάλογα από τη θέση του ακινήτου, το έτος κατασκευής ή ανακαίνισης, τον όροφο, τη θέα και τις συγκοινωνίες.

Για παράδειγμα ένα σπίτι 50 τ.μ. στο Κουκάκι που το 2012 νοικιάζονταν 200- 250 ευρώ, σήμερα νοικιάζεται πάνω από  500 ευρώ. Στην Κυψέλη, στην κρίση τα 50 τ.μ. ήταν στα 200 ευρώ, ενώ σήμερα δίνονται έναντι 400ων ευρώ. Έχουμε αύξηση δηλαδή 100%. Στη Γλυφάδα, που θεωρείται από τις καλύτερες περιοχές των Ν. Προαστίων, τα 50 τ.μ. το 2012 νοικιάζονταν 400 ευρώ, ενώ πλέον οι τιμές τους είναι στα 700 και 800 ευρώ».

 Ο καιρός την Πρωτομαγιά: Θα «χτυπήσει» 30άρια ο υδράργυρος

Ερωτώμενος για το ποια σπίτια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ο κ. Σπυρόπουλος «έδειξε» τα μικρότερα, καθώς αποτελούν καλύτερη επένδυση. Όπως εξήγησε τα μεγάλα σπίτια νοικιάζονται πιο δύσκολα και λόγω τ.μ είναι κυρίως για οικογένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σπίτια από 50 έως 70 τ.μ. να είναι δυσεύρετα, ενώ ακίνητα από 80 τ.μ. και πάνω να μένουν ανοίκιαστα.

Ακίνητα… σήμερα «τα πουλάνε από τα σχέδια»

Αναφορικά με τις πωλήσεις ακινήτων, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι οι κυριότεροι λόγοι που εξηγούν την εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα, οφείλεται στην είσοδο μετά το 2018 στην ελληνική αγορά επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων λόγω της Golden Visa, αλλά και των διεθνών πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

«Έτσι, ένα ακίνητο 50 τ.μ. στο Κουκάκι που το 2012 πωλούνταν προς 25.000 ευρώ, σήμερα πωλείται προς 130.000- 140.000. Η αύξηση της τιμής ξεπερνάει το 300%. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στη Γλυφάδα», είπε. 
«Πολύ σημαντικός παράγοντας που εξηγεί τις αυξήσεις των τιμών είναι και το άνοιγμα της οικοδομικής δραστηριότητας, μετά τα χρόνια της κρίσης. Πλέον πουλάνε από τα σχέδια οι κατασκευαστές. Φτάσαμε σε προ- κρίσης οικονομικά μεγέθη. Για παράδειγμα τα 50 τ.μ. ήταν προς πώληση με 500 ευρώ το μέτρο το 2012, ενώ σήμερα το τ.μ. είναι στα 3.500 ευρώ», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: Αύριο η ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων

Άνοδος και στην τιμή των οικοπέδων

Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στην αγορά οικοπέδου που είχε πληγεί ιδιαίτερα μετά το 2010, με την άνοδο να φτάνει ακόμη και στο 300 %. «Το 2012 η ζήτηση ήταν μηδαμινή, το 2018 άρχισαν κάποιοι δειλά -δειλά να αγοράζουν οικόπεδα και τώρα τα 600 τ.μ. στα Ν. Προάστια κοστίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ. «Πλέον δεν υπάρχουν οικόπεδα γιατί με την έναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας, αγόρασαν τα περισσότερα οι κατασκευαστές. Αυτή η εικόνα επικρατεί και εκτός Αττικής. 

Για παράδειγμα στην Κρήτη, στην Ελούντα υπάρχει έντονη οικοδομική κίνηση καθώς χτίζονται πολυτελείς βίλες. Έχω πελάτη που επιθυμεί να αγοράσει στην Ελούντα πάνω από 30 στρέμματα προκειμένου να χτίσει ξενοδοχειακή μονάδα. Αυτή τη στιγμή το στρέμμα το πουλάνε πάνω από 100.000 ευρώ. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά στις τιμές, θα σας πω ότι μέσα στην κρίση τα οικόπεδα αυτά δεν «περπατούσαν», ενώ πριν την κρίση ήταν στις 50.000 ευρώ το στρέμμα», σημείωσε.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top