Κτηματολόγιο: Τεράστιες περιουσίες κινδυνεύουν να χαθούν

Η ιδιαίτερη περίπτωση του κοινότητας Λαγίου

Πολίτης σε Κτηματολόγιο

Τα κλειδιά της περιουσίας τους, ελέω Κτηματολογίου, θα πρέπει να δώσουν στο Δημόσιο έως το τέλος του 2020 οι κάτοικοι ολόκληρης κοινότητας.

Ο λόγος για το χωριό Λάγιο της Λακωνίας, το οποίο μετρά μόλις 165 κατοίκους, που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια της ελιάς.

Όπως εξηγεί, ο δικηγόρος Απόστολος Γεροντίδης (που ως δικηγόρος έχει ασχοληθεί από χρόνια με την υπόθεση των κατοίκων) η διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%.

Κτηματολόγιο: Τελειώνει ο χρόνος για δηλώσεις - Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Την ίδια ώρα, το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες «εντελώς άσχετους με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές έχουν φτάσει τους 55».

Αυτό σημαίνει πως  με την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών στο τέλος του επόμενου έτους (μετά και την τελευταία οριζόντια προθεσμία διορθώσεων που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 31-12-2020) οι Λαγιώτες είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν τα κτήματά τους στο Δημόσιο που έχει την πλειοψηφία!

Επιπλέον, είναι εκτεθειμένοι για τις κοινοτικές επιδοτήσεις που εισέπρατταν από το 2004 και μετά, για τα κτήματα που καλλιεργούσαν, ενώ οι τράπεζες θα ζητήσουν παροχή υποθήκης σε άλλα ακίνητα, και όποιος δεν μπορεί να το κάνει θα του ζητηθεί η άμεση εξόφληση του χρέους ή η κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως καταθέσεις, αυτοκίνητα κ.ά.

Διεκδικεί και ακίνητα στην πρωτεύουσα το Δημόσιο

Το Λάγιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, που κάποτε ακόμη και πριν από 100 χρόνια ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές, δηλώνοντάς τις ως ιδιοκτησίες του, χωρίς κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας. Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο της πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο το δασικό και τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Στα Βριλήσσια, πριν από περίπου έναν χρόνο, κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών σε 150 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων .

Tο θέμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Ξενοφώντα Μανιατογιάννη, εκκρεμεί ακόμη. Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει τον ύπνο τους, αλλά και την προθεσμία διόρθωσης των εγγραφών τους.

Γι’ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητά νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων. Όπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικεί οποιαδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top