Ακατάσχετο όριο: Τι αλλάζει για τα χρέη σε εφορία- Για ποιους αυξάνεται

Γιατί οι μικροοφειλέτες μένουν εκτός - Αναλυτικά παραδείγματα

Πορτοφόλι σε τραπέζι

Ακατάσχετο όριο δύο ταχυτήτων δημιουργούν οι αλλαγές, που φέρνει η ρύθμιση της σταδιακής αποδέσμευσης των κλειδωμένων λογαριασμών.

Η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει αύξηση του ακατάσχετου έως 4,5 φορές επί το ποσό της δόσης, με αυστηρή προϋπόθεση οι φορολογούμενοι -που έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία- να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

Ανατροπή με τροπολογία: Πότε αυξάνεται το ακατάσχετο για χρέη στην εφορία

Για να κερδίσουν το νέο ακατάσχετο όριο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

Α. να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχουν πληρώσει δύο δόσεις

Β. να δηλώσουν τον επίμαχο λογαριασμό

Γ. να πληρώνουν τις δόσεις τους

Αυξάνεται… αλλά όχι για όλους

Οι μικροοφειλέτες, που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και πληρώνουν μικρή μηνιαία δόση, που δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, δε θα δουν καμία διαφορά, καθώς το όριο των 1.250 ευρώ, που ισχύει για όλους και αφορά έναν τραπεζικό λογαριασμό, θα συνεχίσει να τους καλύπτει.

Ρύθμιση οφειλών: Και τα χρέη του 2018 στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Πολύ μικρή διαφορά θα δουν, όμως, και όσοι πληρώνουν δόση έως 400 ευρώ, αφού το όριο θα αυξηθεί λίγο, στα 1.800 ευρώ, και αυτό θα γίνει μετά από την καταβολή αρκετών δόσεων. 

Πρώτη κατοικία και χρέη: Τι αλλάζει για τους πλειστηριασμούς από 1η Μαΐου

Όσοι όμως, έχουν ρυθμίσει μεγαλύτερες οφειλές ρυθμισμένες και το ποσό των δόσεων που πληρώνουν κάθε μήνα στις δόσεις είναι αρκετά μεγάλο (πχ. τουλάχιστον 500-600 ευρώ), θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο. Το οποίο, μάλιστα, θα αυξάνεται σταδιακά.

Έτσι, οι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους και θα μπορούν να κινούν κάθε μήνα ποσά μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.

Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ακατάσχετο όριο

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς οι τράπεζες δεν είναι ακόμα τεχνικά έτοιμες να ανταποκριθούν στις αλλαγές.

120 δόσεις: Οι παγίδες και οι αδικίες της ρύθμισης για τα χρέη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του, τότε θα χάσει και τη δυνατότητα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού, χωρίς να δίνεται δεύτερη ευκαιρία.

Παραδείγματα αύξησης του ορίου για το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς

- Φορολογούμενος έχει οφειλή 12.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Κάθε μήνα πληρώνει δόση 1.000 ευρώ. Με την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα αυξηθεί στις 3.000 ευρώ (1.000 ευρώ επί 3). Όσο είναι συνεπής στη ρύθμιση και πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο. Για παράδειγμα, ο πολλαπλασιαστής στην έκτη δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φτάνει τα 3.800 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στην 11η, ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 4.500 ευρώ.

- Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, χρωστά στην εφορία 5.000 ευρώ. Εντάσσεται στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, καταβάλλοντας κάθε μήνα 53 ευρώ. Ο φορολογούμενος, του οποίου ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από την εφορία, δε θα δει καμία διαφορά με τη νέα ρύθμιση, όσον αφορά τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου. Και αυτό γιατί καλύπτεται από το γενικό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Ο λογαριασμός του θα παραμείνει μπλοκαρισμένος μέχρι το τέλος της ρύθμισης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top