Σαρωτικοί έλεγχοι από εφορία σε εκκρεμείς υποθέσεις – Ποιους αφορά

Σε πρώτη προτεραιότητα οι υποθέσεις με εισπρακτικό ενδιαφέρον

Χαρτιά υποβολής φορολογικής δήλωσης

Ομοβροντία ελέγχων σε υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτος ξεκινά η εφορία, μετά από εντολή για… γκάζι από της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Οικονομικών.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιότητας μπαίνουν οι υποθέσεις, που εμφανίζουν εισπρακτικό ενδιαφέρον, δηλαδή αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν φοροδοτική ικανότητα βάσει των οικονομικών τους δεδομένων, όπως είναι η περιουσιακή τους κατάσταση και τα αποτελέσματά τους. 

Η προσπάθεια για επιτάχυνση του ελεγκτικού έργου, προκειμένου να προλάβει η φορολογική διοίκηση την παραγραφή που επέρχεται στο τέλος του έτους, συνδέεται και με τις εισπρακτικές ανάγκες του Προϋπολογισμού, συγκεκριμένα την προσπάθεια εξασφάλισης της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Οι έλεγχοι της εφορίας θα γίνουν για:

- Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2011, για τις οποίες έχει υποβληθεί κανονικά φορολογική δήλωση και έχουν εντοπιστεί από τις φορολογικές Αρχές συμπληρωματικά στοιχεία εντός του 2017, δηλαδή κατά το τελευταίο έτος της 5ετούς προθεσμίας παραγραφής, και τα οποία παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή.

- Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2012, η οποία παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η παραγραφή της παρατείνεται και γίνεται, από 5ετής, 20ετής στις περιπτώσεις που έως το τέλος του τρέχοντος έτους προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει σε άλλες υποθέσεις προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία όπως λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, τα οποία θα παρατείνουν την παραγραφή.

- Τα ίδια με την παραπάνω περίπτωση ισχύουν και για τη χρήση 2007, για την οποία έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση, καθώς παραμένει "ζωντανή" μόνο εφόσον προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία έως το τέλος του 2018.

- Η χρήση 2002 και οι επόμενες παραμένουν "ζωντανές" εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς ισχύει 15ετής κανόνας παραγραφής. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό φορολογικών υποθέσεων σε αυτή την κατηγορία, διότι ξεκαθαρίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι, εφόσον η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε μόνο εντός της 5ετίας της βασικής προθεσμίας παραγραφής, τότε μόνο θεωρείται ότι υποβλήθηκε φορολογική δήλωση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, που είναι και πολλές, η παραγραφή είναι 15ετής και, έτσι, η χρήση 2002 παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top