Πέντε μέρες διακοπές οι Έλληνες και… με τάπερ στην παραλία

Πολυτέλεια για τη μέση οικογένεια οι καλοκαιρινές εξορμήσεις

Πέντε μέρες διακοπές οι Έλληνες και… με τάπερ στην παραλία

Είδος πολυτελείας αποτελούν οι καλοκαιρινές διακοπές για τους Έλληνες.

Το αυξημένο κόστος διαμονής και μετακίνησης σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του εισοδήματος έχουν συντελέσει στο να είναι μόλις 5 μέρες ο μέσος όρος διαμονής στις καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων, όταν πριν από λίγα χρόνια άγγιζε ακόμη και τις 10 μέρες!

Ακόμη και αυτές οι πέντε διανυκτερεύσεις, όμως, μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός για μια μεγάλη πλειοψηφία, που «βλέπει» διακοπές μόνο στο σπίτι στο χωριό ή σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τις διακοπές των Ευρωπαίων πολιτών, δύο στους Έλληνες (64,4%) δεν πήγαν ούτε μία μέρα διακοπές το 2016, με τους λόγους να είναι - κατά βάση - οικονομικοί.

Δύο στους τρεις Έλληνες δεν πήγαν καθόλου διακοπές το 2016

Σε χειρότερη θέση είναι μόνο οι Ρουμάνοι και οι Πορτογάλοι (76% και 74,4%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι αρκετά χαμηλότερα, στο 48%.

Σε φθηνά καταλύματα και με… τάπερ στην παραλία

Ακόμη και οι «τυχεροί» που… αντέχουν (οικονομικά) να κάνουν διακοπές, επιλέγουν φθηνά καταλύματα και αποφεύγουν τα έξοδα που επιβαρύνουν τον καθημερινό προϋπολογισμό, παίρνοντας… τάπερ με σνακ ή και καφέ από το σπίτι στην παραλία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τίτλο  «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία», ο τζίρος από τον εγχώριο τουρισμό έχει μειωθεί κατά 2/3 μέσα σε λίγα χρόνια!

Ειδικότερα, από τα 3,87 δισ. ευρώ του 2008, το 2016 οι συνολικές δαπάνες των Ελλήνων για τουρισμό «έπεσαν» στα 1,32 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις-«φωτιά» σε μεταφορικά και καταλύματα

Την ίδια ώρα, το κόστος για τις καλοκαιρινές αποδράσεις αυξάνεται… επικίνδυνα, δυσκολεύοντας ολοένα και περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), σε ετήσια βάση ο μέσος Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε σημαντική αύξηση στα καύσιμα αλλά και τα καταλύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Φωτιά» οι φετινές διακοπές – Αυξημένο κόστος για μεταφορικά και καταλύματα

Ειδικότερα, αυξήθηκαν το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2017 – Ιούνιος 2018 αυξήθηκαν (σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι):

+ 10,7% η βενζίνη 
+ 14,7% το πετρέλαιο κίνησης 
+ 7,2% τα αεροπορικά
+ 4,1% τα ξενοδοχεία- καταλύματα
 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top