Διαψεύδει το Υπουργείο Εργασίας συμφωνία σε Εργασιακό και ομαδικές απολύσεις- Ορόσημο η 21η Δεκεμβρίου

Μεθαύριο προβλέπεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ- Ηρακλής

Διαψεύδει το Υπουργείο Εργασίας συμφωνία σε Εργασιακό και ομαδικές απολύσεις- Ορόσημο η 21η Δεκεμβρίου

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», σύμφωνα με το οποίο κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στα βασικά σημεία του νέου Εργασιακού, -μεταξύ αυτών και στην κατάργηση της εμπλοκής του κράτους στην απόφαση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα-, διαψεύδει το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, η προσεχής Τετάρτη 21/12 φαίνεται πως θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - "θεσμών" σε σχέση με το νέο Εργασιακό, γιατί τότε προβλέπεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ- Ηρακλής.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κεφαλαίου", το σχέδιο της συμφωνίας των δύο πλευρών για τις επικείμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προβλέπουν την κατάργηση της εμπλοκής του κράτους στην απόφαση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του προσωπικού μιας μεγάλης επιχείρησης, τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού από το Κράτος και τη δυνάμει υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

"Κλειδί" οι κλαδικές συμβάσεις

Το τελευταίο σημείο στο οποίο υπήρχε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και "θεσμών" ήταν το θέμα της "επεκτασιμότητας" των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και της "αρχής της εύνοιας" υπέρ των εργαζομένων, δεδομένου πως σε όλα τα άλλα βασικά μέτωπα (ομαδικές απολύσεις, τρόπος καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού), η ελληνική πλευρά είχε ήδη αποδεχθεί τις θέσεις των δανειστών.

Στο έσχατο και τελευταίο κρίσιμο μέτωπο, δηλαδή σε αυτό των κλαδικών συμβάσεων φαίνεται πως μπορεί να γίνει, εν μέρει, αποδεχτή από τους "θεσμούς" η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά σε καμία περίπτωση η πλήρης υπερίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Τι απαντάει το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, επισημαίνει πως «προφανώς ο συντάκτης της εφημερίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ πάσχει από βαριάς μορφής αχρωματοψία. Κανένα "πράσινο φως" δεν έχει δοθεί για τις ομαδικές απολύσεις, ούτε έχουν καταπατηθεί οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης.

Είναι τόσο ευφάνταστο το δημοσίευμα που ο συντάκτης ανακαλύπτει μία ''δήθεν συμφωνία" μεταξύ των δύο πλευρών λίγο πριν φύγουν τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι ουδεμία συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και τα ανώτατα κλιμάκια την τελευταία εβδομάδα- δεν θα μπορούσε εξάλλου να συμβεί αυτό καθώς η υπουργός Εργασίας βρισκόταν στο Βερολίνο".

Ορόσημο η 21η Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν πως το Υπουργείο Εργασίας ίσως να αναγκαστεί να δεχτεί όσα αποποιείται σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, καθώς την προσεχή Τετάρτη 21/12 προβλέπεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ- Ηρακλής.

Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνει αποδεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα, (πολύ πιθανό σύμφωνα με νομικούς κύκλους) τότε φαίνεται και τυπικά να ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κρατικής προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις. Και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι όχι μόνο θα σεβαστεί την ετυμηγορία του Ευρω-δικαστηρίου, αλλά και θα τη χρησιμοποιήσει ως "πιλότο" για την αλλαγή συνολικά του πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. Σημειώνεται ότι η εισήγηση του Εισαγγελέα είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό-κοινοτικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί την προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από το κράτος (συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα του υπ. Εργασίας, σύμφωνα με το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top