Τεχνητό νησί παρουσίασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στην EE – Η αντίδραση Μπορέλ

Τι έγινε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες

Τεχνητό νησί παρουσίασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στην EE

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, παρουσίασε στις Βρυξέλλες βίντεο στα οποία παρουσίαζε ένα τεχνητό νησί, αλλά και σιδηροδρομική σύνδεση Ισραήλ-Ινδίας.

Ανασκόπηση 2023: Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο

Το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ αρνήθηκε πως η πρόταση αφορούσε σε μεταφορά των Παλαιστινίων στο τεχνητό νησί. Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου δήλωσε πως ο Κατς πρότεινε να λειτουργήσει το νησί σαν λιμάνι για την Παλαιστίνη, το οποίο θα μπορούσε να έχει και σπίτια, χωρίς όμως να έχει μιλήσει για τη μετακίνηση του Παλαιστινιακού λαού εκεί.

Νεκρός ο υπαρχηγός της Χαμάς στη Βηρυτό - «Βράζει» η Μέση Ανατολή

Συρία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από την επίθεση Ισραήλ με πύραυλο στη Δαμασκό

Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Τελ Αβίβ - Μία νεκρή και πολλοί τραυματίες

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ειρωνικά πως ο Κατς παρουσίασε δύο βίντεο που φάνηκαν «πολύ ενδιαφέροντα» στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καταλήγοντας πως «ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα μπορούσε να κάνει καλύτερη χρήση του χρόνου του». Όπως είπε, αυτές οι «ιδέες» δεν έχουν καμία σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Ο Μπορέλ επιμένει στη λύση των δύο κρατών.

Η συζήτηση για τη Μέση Ανατολή κυριάρχησε στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο, αφού κράτησε παραπάνω από 6 ώρες. Οι 27 είχαν διαφορετικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Πραγματοποίησαν δε γεύμα με τους ομολόγους τους από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Στη συζήτηση μεταξύ των 27, που ακολούθησε, διαφάνηκε ότι υπάρχει συναίνεση στο ότι η μόνη λύση στον πόλεμο είναι η λύση των δύο κρατών, παρά τις διαφωνίες του Ισραήλ.

«Το μήνυμα εκ μέρους της βελγικής προεδρίας είναι ξεκάθαρο: Ζητάμε άμεση εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα», είπε η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου που ασκεί την 6μηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Η Γάζα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει κίνδυνος πείνας, επιδημιών. Η βία πρέπει να σταματήσει», είπε η Χάτζα Λαμπίμπ.

Οι υπουργοί της ΕΕ δήλωσαν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ και τόνισαν την ανάγκη να σταλεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε πως παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 «μια συνολική προσέγγιση» προς μια βιώσιμη ειρήνη.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μάλικι, ζήτησε από τους ομολόγους του να καταδικάσουν «τη δήλωση που έκανε ο Νετανιάχου για απόρριψη της λύσης δύο κρατών», καθώς και πιθανές κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ και όσων «καταστρέφουν τις ευκαιρίες για λύση δύο κρατών και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο Ριάντ αλ-Μάλικι ζήτησε να υπάρξει έκκληση για εκεχειρία, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα λιγότερο». «Κάθε μέρα που διστάζουμε, αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται» επισήμανε, κάτι το οποίο, όπως είπε, «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι απαράδεκτο».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός ζήτησε να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διαλυθεί η Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top