Συναγερμός στην Αγγλία: Κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια

Τι είναι ο ιός TBEV

Ιός Τσιμπούρια: Κρούσματα Εγκεφαλίτιδας Από Κρότωνες

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον εντοπισμό μιας σπάνιας ασθένειας μου μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. 

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ένας σπάνιος ιός, που μεταφέρεται από τα τσιμπούρια, είναι «πιθανόν» να βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στο Γιορκσάιρ. Πρόκειται για έναν 50χρονο από το Γιόρκσαϊρ, ο οποίος διεγνώσθη με κρωτονογενή εγκεφαλίτιδα. Υπάρχουν επίσης δύο ακόμα «πιθανά» περιστατικά, το ένα απο αυτά στη Σκωτία.

Ιός TBEV: Τι είναι ο ιός της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από τσιμπούρια

Ο ιός της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες (TBEV) μεταφέρεται από τσιμπούρια και είναι αρκετά κοινός σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι υπαίτιος ιογενών λοιμώξεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο TBEV μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ασθενειών από εντελώς ασυμπτωματική λοίμωξη, έως ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, έως σοβαρή λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η εγκεφαλίτιδα είναι μια ασυνήθιστη αλλά δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος πρήζεται, ωστόσο ο κίνδυνος είναι αρκετά χαμηλός.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τον ιό που μεταφέρεται με τα τσιμπούρια

Ο ιός TBEV ενδημεί σε πολλές περιοχές της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς και της βόρειας και ανατολικής Ασίας. Ωστόσο ενδημεί και στην Ελλάδα, έχοντας ήδη προκαλέσει κρούσματα. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε πέρυσι προειδοποίηση προς τους γιατρούς, επισημαίνοντας πως υπάρχει «ανάγκη εγρήγορσης για περιστατικά κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οργανισμός στη σχετική ανακοίνωση, τα τσιμπούρια έχουν προκαλέσει συνολικά στη χώρα μας:

  • Έξι εισαγόμενα εγχώρια κρούσματα (ταξιδιώτες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης)
  • Τα έξι εγχώρια περιστατικά καταγράφηκαν:
  • Ένα το 2014 στην Ανατολική Μακεδονία
  • Ένα το 2015 στην Πελοπόννησο
  • Τέσσερα το 2021 στην Κεντρική Μακεδονία (τα 2), στη Θεσσαλία (1) και στη Θράκη (1).

Και τα έξι εγχώρια περιστατικά στη χώρα μας αφορούσαν ενήλικες κτηνοτρόφους ή βοσκούς σε αγροτικούς οικισμούς. Οι ασθενείς είχαν έναρξη συμπτωμάτων διάσπαρτα μέσα στον χρόνο (κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Μάιο και Δεκέμβριο).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top