Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς

Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο - Θύμα ένα εξάχρονο κορίτσι

Όλα όσα είχε πει ο κ. Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη (6/12/22)

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη χώρα μας η είδηση για τον πρώτο θάνατο παιδιού στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο, μετά τα θανατηφόρα κρούσματα που είχαν παρουσιαστεί στην Ευρώπη. Θύμα ένα εξάχρονο κορίτσι που υπέστη σηπτικό σοκ και άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 

Βρετανία: Συναγερμός για στρεπτόκοκκο Α – Νεκρά 6 παιδιά

Για τα θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά στη Βρετανία, για το πόσο θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς και για το τι είναι ο στρεπτόκοκκος, τις απαντήσεις έχει δώσει στο star.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώστας Νταλούκας, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες οδηγίες προς τους γονείς.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και τι μπορεί να προκαλέσει

Όπως εξηγεί ο κ. Νταλούκας, ο στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο, δηλαδή ένας μικροοργανισμός ή αλλιώς ένα μικρόβιο, όπως το ξέρει ο περισσότερος κόσμος. Προσβάλλει τον άνθρωπο και δημιουργεί νοσηρές καταστάσεις. Ο στρεπτόκοκκος κυρίως προκαλεί φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, μπορεί όμως να προκαλέσει και ρευματικό πυρετό, πιο σπάνια οστρακιά ή να προσβάλλει άλλα όργανα ή να γίνει και διεισδυτικός, που σημαίνει ότι ξεπερνάει τον τόπο που αναπτύσσεται, π.χ. τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα και μπορεί να μπει στην κυκλοφορία του αίματος, να πάει στους πνεύμονες και να οδηγήσει σε μία πνευμονία στρεπτοκοκκική ή μια μηνιγγίτιδα από στρεπτόκοκκο.

Αυτές είναι και καταστάσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολες στην αντιμετώπισής τους και σε κάποιο βαθμό θανατηφόρες.

Στρεπτόκοκκος Α

Έξαρση παρατηρείται στην εμφάνιση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων /  AP (National Institute of Allergy and Infectious Diseases)

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται 

Πρόκειται για μία εύκολα μεταδιδόμενη νόσο. Μεταφέρεται με σταγονίδια από το στόμα του πάσχοντος, στο στόμα του ανθρώπου. Έτσι όταν κάποιος έχει μία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο, μπορεί να γίνει μεταδοτικός, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει αντιβιοτική θεραπεία.

«Περισσότερο κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι έχουν για κάποιο λόγο χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο ο στρεπτόκοκκος να γίνει διεισδυτικός, να προκαλέσει θανάτους.

Τα συμπτώματα σχετίζονται με το σημείο που θα αναπτυχθεί ο στρεπτόκοκκος. Αν για παράδειγμα το παιδί έχει μία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα - που είναι η πιο συνήθης φλεγμονή που κάνει ο στρεπτόκοκκος - τότε πρήζονται οι αμυγδαλές, πονούν, σχηματίζεται πύον, έχουμε πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, ρίγος, δυσκολία στην κατάποση και μεγάλη κακουχία.

Μερικές φορές όμως μια στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί να εξαντλείται και σε έναν απλό πονόλαιμο και να μην κάνει όλη αυτήν τη σειρά των συμπτωμάτων, αλλά μερικά από τα παραπάνω. Αν είναι οστρακιά, τότε μπορεί να έχουμε και ένα εξάνθημα», αναφέρει ο ιατρός στο star.gr 

Εκτός από τον στρεπτόκοκκο Α, υπάρχει και ο στρεπτόκκος Β, ο οποίος προσβάλλει κυρίως νεογνά και δε σχετίζεται με τα θανατηφόρα κρούσματα στην Βρετανία. Είναι κάτι συγκεκριμένο και αφορά κυρίως στη νεογνική περίοδο, ενώ μεταδίδεται από τη μητέρα στο βρέφος.

Το strep test είναι ένα γρήγορο τεστ, όπως το rapid για τον κορωνοϊό, που ανιχνεύει τον στρεπτόκοκκο.
Αν το τεστ βγει θετικό, τότε το πιθανότερο είναι κατά 99%, το παιδί να πάσχει από στρεπτοκκοκική λοίμωξη. 

στρεπτόκοκκος

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των λοιμώξεων έπαιξε η περίοδος της καραντίνας / Unsplash

Νωρίτερα φέτος η αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

Κάθε χρόνο καταγράφεται στη χώρα μας έξαρση των κρουσμάτων στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων την Άνοιξη.  

Eντύπωση προκαλεί, λοιπόν, φέτος το γεγονός ότι παρουσιάζεται τάση αύξησης των συγκεκριμένων λοιμώξεων την περίοδο του χειμώνα, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση την ιατρική κοινότητα, όπως επισημαίνει ο Κώστας Νταλούκας. 

Τόσο η αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, όσο και η πρώιμη εμφάνιση ιογενών λοιμώξεων που παρατηρείται φέτος, ίσως να εξηγούνται από την εξασθένηση που προκαλεί ο κορωνοϊός στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τεκμηριώνουν διεθνή επιστημονικά δεδομένα. 

Τι ρόλο έπαιξε η καραντίνα και η χρήση μάσκας 

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των λοιμώξεων έπαιξε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες πέρασαν την περίοδο της καραντίνας.  

«Ειδικότερα, στα σχολεία οι μαθητές φορούσαν μάσκες με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μην «εκπαιδεύεται» στην παραγωγή αντισωμάτων. 

Σύμφωνα δε με μια επιστημονική θεώρηση, ο κορωνοϊός που πέρασαν το τελευταίο διάστημα πολλά παιδιά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους. 

Ίσως μάλιστα έτσι να εξηγούνται και οι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο στη Βρετανία, καθώς η λοίμωξη φαίνεται να βρήκε αδυναμία στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στη νόσηση όπως θα έπρεπε», σημείωσε ο κ. Νταλούκας.

Συμβουλές στους γονείς για τον στρεπτόκοκκο

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς σε περίπτωση λοίμωξης των παιδιών τους. Θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο, ιδίως σε εμφάνιση πυρετού. 

Τα παιδιά που νοσούν θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να επιστρέφουν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία όταν είναι τελείως καλά, αναλόγως της συμβουλής του παιδιάτρου. 

Σημαντική είναι σε κάθε περίπτωση η πιστή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.

Τέλος, ο κ. Νταλούκας αναφέρθηκε και στη γρίπη, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός μικρών-μεγάλων με το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο βαριάς νόσοσης. 

Ρεπορτάζ: Ανέστης Συμεωνίδης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top