Brexit: Εγκρίθηκε η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενέκρινε με 578 ψήφους υπέρ

ΕΕ

Την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο (TCA) χαιρέτησαν σήμερα οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 51 κατά και 68 αποχές. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα χθες αλλά λόγω των εργασιακών περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού το αποτέλεσμα δεν έγινε άμεσα γνωστό. Η συναίνεση του Κοινοβουλίου ολοκληρώνει τέσσερα χρόνια πικρόχολων διαπραγματεύσεων και δυσπιστίας καθώς η Βρετανία τερμάτισε 47 χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ.

Brexit: Ιδρύεται υπηρεσία παρακολούθησης εφαρμογής των συμφωνιών

«Χαιρετίζω θερμά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου και ανοίγει μια νέα εποχή. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο ως σημαντικός φίλος και εταίρος», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά την υπερψήφιση από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου. Η TCA σηματοδοτεί τα θεμέλια μιας ισχυρής και στενής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πιστή εφαρμογή είναι απαραίτητη», σημείωσε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

Αυτή η συμφωνία που συνήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου και που έχει ήδη τεθεί προσωρινά σε ισχύ από τις αρχές της χρονιάς «προσφέρει σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την ΕΕ ως εμπορικών εταίρων ζωτικής σημασίας, στενών συμμάχων και ισότιμων κυρίαρχων», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση.

Πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία

«Έχουμε μια συμφωνία που δεν είναι ιδανική. Ωστόσο, είναι καλύτερη από μια κατάσταση χωρίς συμφωνία που θα οδηγούσε στο χείλος του γκρεμού», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Η επικύρωση της Συμφωνίας (Εμπορίου και Συνεργασίας) διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα για τρεις λόγους», υπογράμμισε η κ. Ασημακοπούλου, καθώς «αυξάνει τη νομική ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που επηρεάζονται άμεσα από το Brexit, παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις μας στο Ην. Βασίλειο και διευρύνει την εργαλειοθήκη μας για την επιβολή της νομοθεσίας, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τόσο της συμφωνίας αποχώρησης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου όσο και του πρωτοκόλλου της». Και αμέσως προσέθεσε: «Το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Συμφωνίας Αποχώρησης και συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία» και «πρέπει να το διαφυλάξουμε». 

«Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχώρησε από την ΕΕ, ωστόσο, παραμένει σημαντικός εταίρος, έμπιστος σύμμαχος και δημοκρατικός φίλος» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τις εντάσεις και τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, το να ενεργούμε υπεύθυνα απαιτεί να μην αφήνουμε τις διαφορές μας να μας καταβάλλουν. Αυτό θα ενίσχυε μόνο τους γεωπολιτικούς μας αντιπάλους, συστημικούς και μη, που πολύ θα ήθελαν να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top