Ντουμπάι: Ο νόμος για τις γυναίκες στα ΗΑΕ - Τι τους οδηγεί στη φυγή

Ποιες άλλες γυναίκες επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα εκτός από τη Λατίφα

Όσα είπε η πριγκίπισσα Λατίφα στο βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου για τις συνθήκες εγκλεισμού που βρίσκεται. AP Hub Video

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η υπόθεση της πριγκίπισσας Λατίφα, κόρης του εμίρη του Ντουμπάι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ που υποστηρίζει μέσω ενός βίντεο που προέβαλλε το BBC ότι κρατείται «όμηρος» και εκφράζει φόβους για τη ζωή της.

Πριγκίπισσα του Ντουμπάι: «Είμαι όμηρος του πατέρα μου σε μία έπαυλη»

«Τραβάω αυτό το βίντεο από την τουαλέτα, γιατί αυτό είναι το μοναδικό δωμάτιο με πόρτα την οποία μπορώ να κλείσω. Βρίσκομαι σε μια έπαυλη. Είμαι όμηρος και αυτή η έπαυλη μετατράπηκε σε φυλακή»

Το 2018 η πριγκίπισσα Λατίφα είχε δημοσιοποιήσει ένα άλλο βίντεο στο οποίο δήλωνε πως θέλει να φύγει από τα ΗΑΕ και πως την βασανίζει ο πατέρας της. 

πριγκίπισσα Λατίφα

Η πριγκίπισσα Λατίφα

Ωστόσο, η απόπειρα απόδρασης της Λατίφα δεν είναι η πρώτη στο Ντουμπάι, καθώς και η αδερφή της Σάμσα προσπάθησε να διαφύγει χωρίς επιτυχία, ενώ έκανε διακοπές στην Αγγλία, το 2000. Σύμφωνα με τα όσα λέει η Λατίφα, η έφηβη αδελφή της εντοπίστηκε μετά από δύο μήνες, τη νάρκωσαν και την οδήγησαν πίσω στο Ντουμπάι.

Το καλοκαίρι του 2019, η πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν, σύζυγος του πατέρα της Λατίφα, εγκατέλειψε τον εμίρη και έφυγε στο εξωτερικό μαζί με τα δύο της παιδιά.

Πριγκίπισσα Ντουμπάι Χάγια

Η πριγκίπισσα Χάγια που κατάφερε να διαφύγει με τα δύο της παιδιά στο εξωτερικό. AP Images

Η φυγή της πριγκίπισσας Χάγια από το Ντουμπάι

Το καλοκαίρι του 2019 η ξαφνική φυγή της συζύγου του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, πριγκίπισσας Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν από το Ντουμπάι είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Η πριγκίπισσα εγκατέλειψε τον σύζυγό της παίρνοντας μαζί τα δύο της παιδιά (τον επτάχρονο γιο της Zayed και την 11χρονη κόρη της Al Jalila) και ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. 

Τότε έγινε γνωστό ότι ο Σεΐχης ήταν «υπεύθυνος» και για την εξαφάνιση της 34χρονης Λατίφα, η οποία ζήτησε άσυλο το 2018 για να δραπετεύσει από το Ντουμπάι και έκτοτε αγνοείται. 

πριγκίπισσα Ντουμπάι

Η πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν από το Ντουμπάι και η κόρη της Al Jalila. AP Images
 

Τα δικαιώματα των γυναικών στα ΗΑΕ

Οι γυναίκες στα ΗΑΕ επιτρέπεται να οδηγούν, να ψηφίζουν, να εργάζονται και να κατέχουν πλούτο, όπως και να κληρονομούν ιδιοκτησία. Μια έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέταξε τα ΗΑΕ στη δεύτερη καλύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Mena) για την ισότητα των φύλων.

Ωστόσο, το περιεχόμενο είναι σημαντικό.

Πρώτον, στην έκθεση του WEF για το παγκόσμιο χάσμα των φύλων, η περιοχή Mena είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία όλων των περιοχών  και εκτός από το Ισραήλ, καμία από τις χώρες της δεν ήταν στις πρώτες 100 θέσεις. Τα ΗΑΕ κατατάχθηκαν στην 120η  θέση παγκοσμίως σε σύνολο 153 χωρών. Και ενώ τα ΗΑΕ διαθέτουν νόμο κατά των διακρίσεων, το φύλο και το γένος δεν περιλαμβάνονται στον ορισμό της διάκρισης.

Επίσης, ενώ οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, σύμφωνα με τον Νόμο περί Προσωπικής Κατάστασης, ορισμένα από αυτά εξαρτώνται από την επίσημη έγκριση ενός άνδρα «κηδεμόνα», δηλαδή ενός άντρας, που συχνά είναι ένας σύζυγος ή άλλος άνδρας συγγενής, ο οποίος παρέχει σε μια γυναίκα την άδεια για να κάνει κάποια πράγματα. Αν και οι νόμοι περί κηδεμονίας των ΗΑΕ δεν είναι τόσο αυστηροί επηρεάζουν τη ζωή των γυναικών. Άλλες φορές, όπου οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, στην πράξη είναι δύσκολο να τις υπερασπιστούν σε δικαστήριο.

Μια άλλη πτυχή της προσωπικής ζωής μιας γυναίκας που επηρεάζεται είναι ο γάμος: μια γυναίκα χρειάζεται την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα για να παντρευτεί. Άλλες περιοχές περιλαμβάνουν την επιμέλεια των παιδιών και την κληρονομιά. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανεπίσημες μορφές κηδεμονίας που δεν κωδικοποιούνται στον νόμο, αλλά πραγματοποιούνται στην πράξη.

Εμίρης του Ντουμπάι

Ο εμίρης του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. AP Images

Τι γίνεται με το διαζύγιο και την ενδοοικογενειακή βία

Το διαζύγιο είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες. Ενώ οι άνδρες μπορούν να χωρίσουν μονομερώς τις συζύγους τους, οι γυναίκες που επιθυμούν ένα διαζύγιο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για δικαστική απόφαση.

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις, παρόλο που υπήρξαν ορισμένες νομικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια.

Μερικά παραδείγματα:

-    O ποινικός κώδικας των ΗΑΕ χρησιμοποιούσε ρητά τους άντρες να είναι βίαιοι έναντι των συζύγων τους, αλλά καταργήθηκε το 2016.

-    H απαίτηση του νόμου περί προσωπικής κατάστασης για τις γυναίκες να «υπακούουν» στους συζύγους τους ανακλήθηκε το 2019.

-    Τον περασμένο Μάρτιο τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος που επέτρεπε στις γυναίκες την πρόσβαση σε εντολές προστασίας - δηλαδή, περιοριστικές εντολές - για πρώτη φορά.

Τι ορίζει τελικά ο νέος νόμος στα ΗΑΕ για τις γυναίκες;

Ο νέος νόμος για τα δικαιώματα των γυναικών δε φτάνει τελικά μακριά.

Ορίζει την ενδοοικογενειακή βία ως κακοποίηση ή απειλές που υπερβαίνουν την κηδεμονία, τη δικαιοδοσία, την εξουσία ή την ευθύνη ενός ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι μια απόφαση για το εάν θα καταδικαστεί κάποιος για ενδοοικογενειακή βία βασίζεται τελικά στην υποκειμενική γνώμη ενός δικαστή για το εάν ο κατηγορούμενος ενεργούσε εντός της «εξουσίας» τους. Έτσι, στην πράξη οι προστασίες για τα θύματα κακοποίησης εξακολουθούν να είναι αδύναμες.

Τι ισχύει για τους τουρίστες στις χώρες αυτές

Κάθε άτομο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα ΗΑΕ υπόκειται στους νόμους του: δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για τους τουρίστες.

Υπήρξαν μερικές περιπτώσεις υψηλού προφίλ τουριστών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διακοπών στο Ντουμπάι. Το 2017, για παράδειγμα, μια Βρετανή συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για συναινετική επαφή με έναν άνδρα με τον οποίο δεν ήταν παντρεμένη. Η γυναίκα τον είχε αναφέρει στις αρχές για την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων, και έπειτα ανακάλυψαν ότι είχαν συνευρεθεί.

Υπάρχει ισότητα στην απονομή δικαιοσύνης;

Το αν οι νόμοι αυτοί εφαρμόζονται στην πραγματικότητα εξίσου είναι διαφορετικό ζήτημα.

Μία συγκεκριμένη νομική αλλαγή θα θέσει ουσιαστικά σε νόμο κάτι που προηγουμένως ήταν μια ανεπίσημη ιεραρχία: οι πλούσιες απόδημες γυναίκες στην κορυφή, μετά οι γυναίκες του Εμίρη και στη συνέχεια γυναίκες μετανάστριες και οικιακοί βοηθοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες μετανάστριες, οι οποίες είναι κυρίως οικιακοί εργαζόμενοι από τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αστυνομεύονται αυστηρά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top