Προς αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Αποσύρονται πλοία–Έσβησε το tweet η Τουρκία

Διπλωματικό θρίλερ έως τις 2 Αυγούστου

Μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή και θα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, παρά τις πρώτες ενδείξεις για αποκλιμάκωση.

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ η Τουρκία στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα πως περιμένει σήμα για να ξεκινήσει ο διάλογος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Πρεσβεία Τουρκίας στην Ουάσινγκτον - Το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες!

Η Αθήνα από την άλλη έχει καταστήσει σαφές πως είναι ανοιχτή στον διάλογο σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με βασική προϋπόθεση τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας που δυναμιτίζουν το κλίμα. 

Προεδρικό: Το «πηγαδάκι» Σακελλαροπούλου – Παναγιωτόπουλου για το Oruc Reis»

Η έκδοση της Navtex που δεσμεύει για σεισμικές έρευνες θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας, νότια του Καστελορίζου και η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί είναι δύο ενέργειες που σύμφωνα με την Ελλάδα δεν προωθεί τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. 

Σημάδια αποκλιμάκωσης και το… «ανεβοκατέβασμα» των Tweet

Πάντως από χθες το απόγευμα υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ορισμένα τουρκικά πλοία που συνόδευαν το Oruc Reis επέστρεψαν στις βάσεις τους. 

Tweet Τουρκία 1

Το αρχικό tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Χθες το βράδυ ωστόσο, κι ενώ το Oruc Reis βρισκόταν αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ένα tweet στον λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο και «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως ανέφερε. Λίγες ώρες αργότερα το tweet αυτό εξαφανίστηκε και νέα ανάρτηση ανέφερε πως το Oruc Reis  είχε δηλώσει πως θα ξεκινούσε τις έρευνες στις 21 Ιουλίου. 

 

 

 

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το νέο tweet που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Γενί Σαφάκ: 15 πολεμικά πλοία προστατεύουν το Oruc Reis

Την ίδια ώρα πάντως η ιστοσελίδα Marine Traffic έδειχνε πως το ερευνητικό σκάφος παρέμενε αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.

Η θέση του Oruc Reis

 

Navtex Καστελόριζο: «Δύσκολη η κατάσταση, αλλά όχι ακόμη οριακή»

Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κάτι όμως που δε σημαίνει πως ο ελληνικός στόλος θα αλλάξει τις θέσεις του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα θα παραμείνει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής έως ότου αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία και επιστρέψουν στις βάσεις τους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top