Στις κάλπες με μέτρα για τον Covid-19 οι Γάλλοι για τις δημοτικές εκλογές  

Με καθυστέρηση τριών μηνών διεξάγεται ο β΄ γύρος  

H σοσιαλίστρια νυν δήμαρχος στο Παρίσι και εκ νέου υποψήφια Anne Hidalgo  ψηφίζει στον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών  

 

Παρίσι, της ανταποκρίτριας του Star Μαρίας Δεναξά 

Υπό συνθήκες που υπαγορεύει η επιδημία του κορωνοιού, διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη στις 15 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. 

Η εκλογική αναμέτρηση αφορά στην ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε 4.820 δήμους της χώρας, σε σύνολο 35.000. Αυτό μεταφράζεται σε 16 εκατομμύρια ψηφοφόρους που θα πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη, δηλαδή το 39% του εκλογικού σώματος. 

Επικρίνει την Τουρκία ο Μακρόν: Παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη

Ωστόσο άγνωστος παράγοντας παραμένει η αποχή, που στον πρώτο γύρο σημείωσε ποσοστό ρεκόρ στα χρονικά της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, καθώς το το 52,5% των ψηφοφόρων απείχε της ψηφοφορίας. 

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και αναμένεται να κλείσουν στις 18:00 στις μικρές πόλεις. Σε ορισμένες πόλεις, τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00, ενώ σε μεγαλουπόλεις όπως είναι το Παρίσι, η Λυόν, η Λιλ, το Μοντπελιέ, οι Κάννες, η Νίκαια, η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Γκρενομπλ ή η Νάντη στις 20:00.

Πριν υποδεχτούν κόσμο τα εκλογικά κέντρα απολυμάνθηκαν. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στο κλείσιμο τους. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα πρέπει να μπαίνουν εως και τις ψηφοφόροι, στους οποίους έχει γίνει παράκληση να έχουν μαζί τους ένα στυλό μπλέ ή μαύρου χρώματος και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. 

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για ψηφοφόρους και εφορευτική επιτροπή η οποία θα μπορεί να ζητήσει απο κάποιον να βγάλει τη μάσκα για να ελέγξει την ταυτότητα του.

Πολλοί δήμαρχοι έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, σε δήμους κάτω των 1.000 κατοίκων, αποσπώντας το 50% των ψήφων συν μια ψήφο. 

Γαλλία: 450 δισ. ευρώ κόστισε η πανδημία του κορωνοϊού στην κυβέρνηση

Τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας είναι μια σοβαρή δοκιμασία για το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του, τη στιγμή που ξεκινά το δεύτερο μισό της διακυβέρνησης της χώρας από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ηχηρή ήττα των υποψηφίων του Γάλλου προέδρου, που θα προδικάζει το αβέβαιο μέλλον του στην εξουσία μετά το 2022, που είναι οι επόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας στο Παρίσι, φαίνεται να επικρατεί η υποψήφια των σοσσιαλιστών και νυν δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, με ποσοστό 44% στην πρόβλεψη ψήφου. Πολύ  μπροστά από την δεξιά Ρασίντα Ντατί και την υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Ανιές Μπιζέν.

Το μέλλον του στο πρωθυπουργικό μέγαρο παίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, που είναι υποψήφιος δήμαρχος στην πόλη Καέν. Ο Μακρόν που σύμφωνα με έγκυρη πηγή προετοιμάζει ανασχηματισμό την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών, δεν θα διατηρήσει τον Φιλίπ στην περίπτωση που χάσει το δήμο του. Ωστόσο ο Γάλλος πρωθυπουργός γνωρίζει μια άνοδο δημοτικότητας στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό επικράτησης 53%. Η δημοφιλία του Εντουάρ Φιλίπ που προέρχεται από τη δεξιά, την οποία κέρδισε από σωστούς πολιτικούς χειρισμούς σε σημαντικά ζητήματα, είναι ένας από τους λόγους που ο Μακρόν θέλει να τον απομακρύνει απο την εξουσία, καθώς ο γάλλος πρόεδρος βλέπει στο πρόσωπο του έναν μελλοντικό αντίπαλο.
 
Ανύπαρκτοι σε εθνικό επίπεδο οι υποψήφιοι του σοσιαλιστικού κόμματος και της δεξιάς, έχουν κερδίσει έδαφος σε τοπικό επιπεδο. Το σοσιαλιστικό κόμμα  θα μπορούσε να διατηρήσει τους δήμους σε προπύργια του, όπως είναι το Παρίσι, Νάντη, Ρεν, Ντιζόν ξαναβρίσκοντας τη δυναμική που είχε πριν από τις απώλιες στις δημοτικές εκλογές του 2014.
 
Το δεξιό κόμμα των Ρεπουπλικάνων, έδειξε τη δυναμική του από τον πρώτο γύρο των εκλογών σε πολλές πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, που παραδοσιακά επικρατούσε. Ωστόσο μια ήττα σε πόλεις όπως είναι η Μασσαλία όπου η δεξιά κερδίζει στις τοπικές εκλογές εδώ και 25 χρόνια ή στην Τουλούζη την τεταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, θα είχε μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο για τους Ρεπουπλικανούς.
 
Από τη μεριά του, το κόμμα των Οικολόγων – Πράσινων (EELV) που τοποθετείται σαν η ανερχόμενη δύναμη της αριστεράς, στοχεύει στην κατάκτηση πολλών πόλεων όπως είναι η  Γκρενομπλ, η Λυον, το Στρασβούργο, το Μπεσανζον.
 
Ο Εθνικός Συναγερμός και η Μαρίν Λεπέν, οι κύριοι αντίπαλοι του Εμμανουέλ Μακρόν, στοχεύουν στην πόλη Περπινιάν. Αν επικρατήσουν θα είναι η πρώτη πόλη άνω των 100.000 κατοίκων που θα περάσει στον έλεγχο τους από το 1995. Σήμερα αναμένεται και η εκλογή κοινοταρχών και κοινοτικών συμβουλίων σε 1.100 κοινότητες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top