ΠΟΥ: Επισήμως πανδημία ο κορωνοϊός!

Ποια είναι η διαφορά πανδημίας και επιδημίας;

Ο χάρτης με την εξάπλωση του COVID 19 παγκοσμίως / Reuters 

Μετά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει ο κορωνοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως πρόκειται πλέον για πανδημία.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, είπε ότι πλέον ο κορωνοϊός θεωρείται πανδημία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 121,564 σε 114 χώρες.

Ποια η διαφορά πανδημίας και επιδημίας;

Η κύρια διαφορά της πανδημίας με την επιδημία είναι ο ρυθμός εξάπλωσης. Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μεγάλη περιοχή, απειλώντας το σύνολο του πληθυσμού.

Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά στον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.

Πιο προσφάτες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.

Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top