Νταβός: Η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου ζητά μεγαλύτερη ισότητα

Η Σάνα Μαρίν είχε προτείνει και τετραήμερη εργασία

Σάνα Μαρίν

Είναι 34 ετών και ηγείται από τον Δεκέμβριο της κυβέρνησης της Φινλανδίας. Ως νέα γυναίκα στην κορυφή της χώρας δεν είναι μόνη, αφού τις πολιτικές της διαμορφώνει με άλλες τέσσερις γυναίκες Υπουργούς, οι τρεις εκ των οποίων είναι κάτω των 35 ετών.

Παρόλα αυτά θεωρεί πως η χώρα της έχει να διανύσει… δρόμο μέχρι να πετύχει την απόλυτη ισότητα των φύλων.

Χρειάζονται νόμοι και δομές για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. [Η ισότητα] δε γίνεται από μόνη της.

H 34χρονη Σάνα Μαρίν. Φωτογραφία: Christian Hartmann/Associated Press

Μιλώντας μπροστά σε 3.000 αρχηγούς κρατών, επιχειρηματίες και εκπροσώπους φιλανθρωπικών οργανώσεων στην ετήσια συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας, είπε πως η εκλογή γυναικών σε ηγετικές θέσεις θα πρέπει να θεωρείται νορμάλ στο μέλλον και να μην τραβά τόσο πολύ την προσοχή. Το γεγονός ότι η εκλογή της προκάλεσε τόσο πολύ διεθνές ενδιαφέρον είναι ενδεικτικό του ότι δεν υπάρχει ισότητα.

Η Μαρίν δεν είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Φινλανδία. Η πρώτη εκλέχθηκε το 2003, ενώ άλλη μία γυναίκα βρέθηκε στην ηγεσία της χώρας το 2010.

Στη Φινλανδία όμως ακόμα, όπως είπε, οι γυναίκες βγάζουν από την εργασία τους 84 σεντς για κάθε 1 ευρώ που πληρώνεται ένας άνδρας. Την ίδια στιγμή είναι επιβαρυμένες με τις δουλειές του σπιτιού και το μεγάλωμα των παιδιών, ενώ πολλές έχουν και περισσότερα πτυχία από άνδρες σε ίδιες θέσεις εργασίας.

H Σάνα Μαρίν στο Νταβός. Φωτογραφία: Markus Schreiber/Associated Press

Μία μεταρρύθμιση στον νόμο για τη γονική άδεια (άδεια μητρότητας) για παράδειγμα είναι απαραίτητη, ώστε οι πατεράδες να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους όταν είναι μικρά, είπε η Μαρίν. Η ίδια μοιράστηκε την άδεια μητρότητάς της με τον σύζυγό της, παίρνοντας ο καθένας από έξι μήνες άδεια από τη δουλειά.

Η 34χρονη Φινλανδή πρωθυπουργός σε τετ-α-τετ με τον Μακρόν τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την διάρκεια της Συνόδου των Βρυξελλών. Φωτογραφία: Olivier Matthys/Associated Press

Η Μαρίν είχε προτείνει πριν την εκλογή της και την εισαγωγή νομοθεσίας λιγότερες ώρες εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις οικογένειές τους. Είχε προτείνει τετραήμερη ή εξάωρη πενθήμερη εργασία. Αυτό είναι όμως κάτι που τώρα δεν είναι στις προτεραιότητές της τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας της. Η Φινλανδία έχει εισάγει και στο παρελθόν νομοθεσία για ευέλικτο ωράριο εργασίας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να μετακυλούν το ωράριό τους κατά τρεις ώρες πριν ή μετά την έναρξη της οριζόμενης από τον εργοδότη βάρδιάς τους.

H Μαρίν είναι η νεότερη Πρωθυπουργός του κόσμου. Φωτογραφία:Francisco Seco/Αssociated Press

Αστειευόμενη, όταν ερωτήθηκε πώς λειτουργεί μία κυβέρνηση με πολλές γυναίκες, είπε «Όπως λειτουργεί και μία κυβέρνηση με πολλούς άνδρες. Πάμε στα αποδυτήρια και τα λέμε κι εκεί».

Τόνισε όμως πως το να υπάρχουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις δεν είναι μόνο καλό για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες, καθώς φέρνουν μία διαφορετική οπτική γωνία στο τραπέζι, χωρίς να αποκλείουν το άλλο φύλο. Άλλωστε, ο υπουργός της κυβέρνησής της για την ισότητα των φύλων είναι άνδρα.

Tης Νεφέλης Αγκυρίδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top