Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.
Ανάμεσα στους ηγέτες είναι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας περιπολούν την Ιερουσαλήμ για την προστασία της μεγαλύτερης πολιτικής συγκέντρωσης στην Ιστορία του Ισραήλ.
Οι ηγέτες των τότε συμμαχικών χωρών -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία-αλλά και της Γερμανίας θα εκφωνήσουν ομιλίες από το μνημέιο Γιάντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ.
Εκτός Ισραήλ η Πολωνία - Θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις
Ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο, επέλεξε να μην μεταβεί στο Ισραήλ διότι δεν του ζήτησαν να εκφωνήσει ομιλία. Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου στο Άουσβιτς.
Εξάλλου οξυμένη είναι η ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, αφού πρόσφατα ο Πούτιν κατηγόρησε τη Βαρσοβία για συνεργασία με τον Χίτλερ και για αντισημιτισμό.
Η Βαρσοβία φοβάται ότι ο Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει δύο ομιλίες, θα την κατηγορήσει και πάλι για αντισημιτισμό και ότι θα πλέξει ξανά το εγκώμιο της Σοβιετικής Ένωσης για τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πούτιν «θα μιλήσει για την κρίσιμης σημασίας συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στους ναζί, θα καταγγείλει τις απαράδεκτες απόπειρες παραποίησης της Ιστορίας και θα υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι κοινές δηλώσεις των ηγετών
Με τη φράση του Ελί Βιζέλ, «αν ξεχάσουμε τους νεκρούς είναι σαν να τους σκοτώνουμε για δεύτερη φορά», οι πρόεδροι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, της Κομισόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγουν το κοινό τους μήνυμα για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Όπως είπαν, «θέτουν τέλος στο πιο αποτρόπαιο έγκλημα της ευρωπαϊκής ιστορίας, την προγραμματισμένη εξόντωση των Εβραίων στην Ευρώπη».
Οι τρεις Πρόεδροι υπενθυμίζουν ότι «έξι εκατομμύρια Εβραίοι, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, δολοφονήθηκαν και εκατομμύρια άλλοι αθώοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά, διώχθηκαν λόγω της εθνοτικής καταγωγής τους».
«Το τίμημα αυτό ήταν ανείπωτα βαρύ, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμβολικότερη και θριαμβευτικότερη νίκη κατά του ναζισμού από τον εορτασμό της επετείου αυτής στο Ισραήλ», ανέφεραν.
«Το Ολοκαύτωμα ήταν μια ευρωπαϊκή τραγωδία, ένα σημείο καμπής στην ιστορία μας, και η κληρονομιά της είναι συνυφασμένη με το DNA της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των ευρωπαϊκών αξιών. Για μια Ευρώπη που θέτει την ανθρωπότητα στο επίκεντρό της, η οποία προστατεύεται από το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα», ξεκαθαρίζουν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ, Νταβίντ Μαρία Σασόλι.
«Οι κρατικές αρχές, καθώς και οι φορείς από όλους τους τομείς της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιβεβαιώσουν εκ νέου την αδιάλειπτη επαγρύπνηση της Ευρώπης όποτε και όπου απειλούνται οι δημοκρατικές αξίες.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά τα διδάγματα της ιστορίας μπορούν να μας αλλάξουν», καταλήγουν.