Κρίση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου λόγω συλλήψεων δημοσιογράφων στο Κάιρο

Τι δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

τούρκικη σημαία

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο επιτετραμένος της Αιγύπτου για διαμαρτυρία σχετικά με συλλήψεις εργαζομενων του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης. 

Κάιρο: Στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu εισέβαλε η αστυνομία

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καταδικάζει έντονα την έφοδο των Αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας χθες το βράδυ στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο και την σύλληψη εργαζομένων του χωρίς κανένα δικαιολογητικό, αναφέροντας ότι πρόκειται για πράξη προσβολής και εκφοβισμού εναντίον του τουρκικού τύπου. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η πράξη βίας αυτή εναντίον του Anadolu δεν είναι απλώς μια αρνητική συμπεριφορά εναντίον της ελευθερίας του τύπου αλλά με αυτή επιδεικνύεται για άλλη μια φορά η σοβαρή κατάσταση στα θέματα της δημοκρατίας και της διαφάνειας.

«Σε αυτή την απερίσκεπτη πράξη συνεισφέρει και στάση της δύσης η οποία φαίνεται στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου να είναι ευαίσθητη αλλά σε αυτή τη χώρα να κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να αφήσουν άμεσα ελεύθερους τους συλληφθέντες εργαζομένους στο πρακτορείο, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας Τούρκος πολίτης. 

Παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση Πούτιν για δημοψήφισμα

Πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε έφοδο χθες στις 18.00 το απόγευμα, κλείνοντας την κάμερα ασφαλείας και διακόπτοντας τη διαδυκτιακή σύνδεση του Anadolu στο Κάιρο.

Στο γραφείο του Ανατολού έγιναν έρευνες μέχρι το πρωί, κατασχέθηκαν τα διαβατήρια, τα κινητά και οι υπολογιστές των εργαζομένων. Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου, εκ των οποίων ο ένας Τούρκος πολίτης συνελήφθηκαν και οι αρχές της Αιγύπτου αρνήθηκαν να πουν στον δικηγόρο τους που τους έχουν μεταφέρει. 

Από το 2013 Τουρκίας και Αίγυπτος συνεχίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις σε επίπεδο επιτετραμέμων. 

Κρατούν από... παλιά οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Αίγυπτο

Τον Δεκέμβριο του 2016 υπό την κυβέρνηση του Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi, οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera με την κατηγορία ότι στηρίζει την ισλαμική αντιπολίτευση.

Παρόμοιες κατηγορίες είχαν αντιμετωπίσει και οι τρεις συνάδελφοί του που συνελήφθησαν το 2013.

Ο al-Sisi​​​​​​​ υπηρέτησε ως αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, από τις 12 Αυγούστου 2012 ως το 2014. Ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στις 3 Ιουλίου 2013. Ο al-Sisi ορκίστηκε επίσημα ως πρόεδρος της Αιγύπτου στις 8 Ιουνίου 2014. 

Παρόλα αυτά, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον λαό της Αιγύπτου δεν άργησαν να έρθουν. Η δημοτικότητα του προέδρου κατρακύλησε εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλλει στην χώρα, στα πλαίσια προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

«Η κυβέρνηση του Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi είναι σαφώς κλονισμένη στον πυρήνα της από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων και έχει λάβει μια πλήρη σειρά μέτρων για να συντρίψει τις διαδηλώσεις και να εκφοβίσει ακτιβιστές/ριες, δημοσιογράφους και άλλους/ες έτσι ώστε να σιωπήσουν», δήλωσε η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών στη Βόρειας Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top