Μαζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εναντίον της έκδοσης υπόπτων στην Κίνα

Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή για να διαδηλώσουν εναντίον του νομοσχεδίου που έχει τεθεί προς ψήφιση και αφορά στην έκδοση υπόπτων στην Κίνα. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη από το 2003, οπότε και 500.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει ενάντια στο νόμο για την εθνική ασφάλεια. 

Το πλήθος ήταν ετερόκλητο, καθώς συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, φοιτητές, ακόμα και μικρά παιδιά. 

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος υπονομεύει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών και επιτρέπει στην Κίνα να αποφασίζει για το μέλλον ανθρώπων που ενδεχομένως να τους θεωρεί και «εχθρούς του καθεστώτος».

Πλήθος κόσμου κρατούσε πλακάτ με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου και ομπρέλες, που το 2014 είχαν γίνει το σύμβολο του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας. 

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα απλουστεύσουν τις διαδικασίες --κατά περίπτωση-- για να επιτρέψουν την έκδοση υπόπτων σε περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και της Ταϊβάν, πέρα από τις 20 με τις οποίες το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη συμφωνίες έκδοσης. 

Ωστόσο, είναι η προοπτική έκδοσης στην ηπειρωτική Κίνα που έχει τρομάξει πολλούς στο Χονγκ Κονγκ. Η πρώην βρετανική αποικία πέρασε και πάλι σε κινεζική κυριαρχία το 1997 εν μέσω εγγυήσεων για την αυτονομία και τις ελευθερίες της, συμπεριλαμβανομένου ενός ξεχωριστού νομικού συστήματος.

Οι επικριτές του σχεδίου λένε ότι αμφισβητούν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια του κινεζικού δικαστικού συστήματος και ανησυχούν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επινοούν τα κατηγορητήρια. Ανησυχίες έχουν εκφράσει και ξένες κυβερνήσεις, προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο στη φήμη του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, και σημειώνοντας ότι οι ξένοι που καταζητούνται στην Κίνα κινδυνεύουν να παγιδευτούν στο Χονγκ Κονγκ.

Ανυποχώρητη η επικεφαλής της κυβέρνησης

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις η επικεφαλής της κυβέρνησης επιμένει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο και πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διασφαλιστούν.

«Ο νόμος αυτός δεν είναι πρωτοβουλία του Πεκίνου», τόνισε η Κάρι Λαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι δεν απειλούνται οι ατομικές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top