Δούλευε στη μαύρη αγορά για να φύγει από τη Β. Κορέα: "Ήθελα να φορέσω μοντέρνα ρούχα και να βάψω τα μαλλιά μου"

Σοκάρει η περιγραφή μιας νεαρής Βορειοκορεάτισσας

Σοκάρει η περιγραφή μιας νεαρής Βορειοκορεάτισσας

H δημοσιογράφος Kate Hardie Buckley επισκέφτηκε τη Νότια Κορέα, για να συναντήσει ανθρώπους που είχαν «δραπετεύσει» από το βορειοκορεατικό καθεστώς και να ακούσει τη φωνή τους, τα όσα είχαν να πουν. Μοιράστηκε με το star.gr την εμπειρία της, όσον αφορά την αντίδραση του λαού στο καθεστώς. Η ίδια μιλά για δοκιμή των αντοχών και των ορίων, αντί για συμμόρφωση.

Οι πολίτες, δηλαδή, κλαίνε κι οδύρονται βλέποντας τον «μέγα ηγέτη» Κιμ Γιονγκ Ουν, όχι επειδή τον λατρεύουν, αλλά επειδή φοβούνται το καθεστώς και προσπαθούν να επιβιώσουν – αν όχι να ξεφύγουν.

«Οι περισσότερες ήταν νεαρές γυναίκες, περίπου στα 20. Ήταν απίστευτα γενναίες! Μια από αυτές, δούλευε στη μαύρη αγορά της Βόρειας Κορέας, ώστε να μαζέψει λεφτά και να οργανώσει την ‘απόδρασή’ της από τη χώρα. Έφυγε, ψάχνοντας την ελευθερία της, αλλά και την ελευθερία έκφρασής της».

Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος, η κοπέλα αρνούνταν να συμμορφωθεί με το βορειοκορεατικό καθεστώς και μιλούσε παθιασμένα για την επιθυμία της να φορέσει επιτέλους μοντέρνα ρούχα και να βάψει τα μαλλιά της, όπως έκαναν «όλες οι κοπέλες στον έξω κόσμο» που έβλεπε σε λαθραία DVD από την Κίνα.

Έτσι, σιγά σιγά έμαθε τι συμβαίνει μακριά από την Πιονγιάνγκ και πώς ζουν οι άνθρωποι, τι ευκαιρίες έχουν.

Κλείνοντας, η Kate αναφέρει: «Κάποιοι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα, μου είπαν ότι είναι απλά θέμα χρόνου πριν οι Βορειοκορεάτες αρχίσουν να απαιτούν αλλαγές από το καθεστώς».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, Σάββατο, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 3 βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, μόλις λίγες ώρες μετά τον εορτασμό της επετείου «Πρώτα ο Στρατός». Μοιάζει λίγο σαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν «να πήρε θάρρος», για να το πούμε απλά.

Η πολιτική «Πρώτα ο Στρατός» χρονολογείται από το 1960. Tη θέσπισε ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ιλ, όταν επισκέφτηκε μια στρατιωτική μονάδα στη Σεούλ. Δε θεωρούνταν, όμως, επίσημη κρατική επέτειος, μέχρι τον θάνατο του Ιλ, το 1994. Θέτει πάνω από όλους τον στρατό, κάνοντάς τον την «απόλυτη δύναμη», και του επιτρέπει να επηρεάζει τόσο το εσωτερικό της χώρας όσο και τις διεθνείς της σχέσεις. Αποτελεί πλαίσιο και όριο της κυβέρνησης, όπως και πρώτη της προτεραιότητα. Οι στρατιωτικοί κανόνες θεωρούνται ο σωστός τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας.

Αφορμή της πρόκλησης αυτής ήταν η άποψη της Πιονγιάνγκ ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που κάνουν οι ΗΠΑ, μαζί με τη Νότια Κορέα, είναι «πρόβα πολέμου» και «σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά», όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ. Σίγουρα, πάντως, ήταν ακόμα μια αφορμή για να αρχίσουν ξανά το…μαλλιοτράβηγμα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top