Στην περιοχή της Κύπρου το ελληνικό υποβρύχιο "Πρωτέας"

Διπλωματικός πυρετός με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο να δυσανασχαιτούν με την Τουρκία

Στην περιοχή της Κύπρου το ελληνικό υποβρύχιο "Πρωτέας"

​Στη περιοχή της Κύπρου πλέει ήδη το υποβρύχιο «Πρωτέας» και αύριο το πρωί θα βρίσκεται νοτιοανατολικά, δίπλα στα κυπριακά οικόπεδα.

Το ελληνικό υποβρύχιο είναι υπό Νατοϊκή διοίκηση και πλέει μαζί με άλλα συμμαχικά πλοία στην περιοχή, την ώρα που το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να προκαλεί, κάνοντας έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη νοτιοανατολική Μεσόγειο επικρατεί διπλωματικός πυρετός, με Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ και Αίγυπτο να δυσανασχετούν με την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Διπλωματικός πυρετός-Ημερολόγιο

Να σημειωθεί ότι αύριο φτάνει στη Λευκωσία ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Άμος Χοχστάιν, για συνομιλίες με την κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη θα βρίσκεται στην κυπριακή πρωτεύουσα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσει στην Αθήνα την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, ο οποίος Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι στην Κύπρο.
Στη Μεγαλόνησο μεταβαίνει την Παρασκευή και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ το Σάββατο θα γίνει στο Κάιρο η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, φορώντας πλέον το καπέλο του Κοινοτικού Επιτρόπου, συναντήθηκε το Σάββατο με τον Τούρκο Πρόεδρο, και φίλο του από τα παλιά, Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν ατύπως για όλα.

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία διαψεύδει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», που παρουσίασε χάρτη τον οποίον υποτίθεται υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Στο χάρτη φέρεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να προτείνει την κατοχή το�� 75% του νησιού και να αφήνει το υπόλοιπο 25% του εδάφους στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τις εξελίξεις στην Κύπρο θα εξετάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top