Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός για τους πολλαπλούς σεισμούς στη Σαντορίνη κι ευρύτερα στις Κυκλάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια και ειδικών επιστημόνων.
Δείτε στο βίντεο την ενημέρωση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη:
Μητσοτάκης: Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη
Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μεθοδική δουλειά των επιστημόνων για όσα έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στη Σαντορίνη.
«Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειά δεκαετιών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε τρία φαινόμενα, τη δραστηριότητα στην Καμένη, που δεν είναι καινούρια, τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, που την παρακολουθούμε χρόνια και το τρίτο και πιο ανησυχητικό, τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις. Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη» πρόσθεσε.
«Είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός» τόνισε ο ίδιος. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έτσι θα πορευτούμε τις επόμενες ημέρες».
«Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε μια κουλτούρα πολιτικής προστασίας που περνά μέσα από την ενημέρωση των πολιτών και την πρόληψη. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τον περασμένο Απρίλιο μια μεγάλη άσκηση προετοιμασίας για το πώς θα ανταποκρινόταν ο κρατικός μηχανισμός.
Την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το αν υπάρξει ένα παλιρροϊκό κύμα ή ένα τσουνάμι. Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει τα σύνθετα δεδομένα να τα κάνουμε απλές ιδέες για να αντιμετωπίζει η κοινωνία τέτοιες κρίσεις.
Κλείνω με την παρότρυνση που έχουν ακούσει οι νησιώτες μας να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές» είπε ο πρωθυπουργός.
Παπαζάχος: «Το φαινόμενο θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα»
Ο Κώστας Παπαζάχος που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη, δήλωσε ότι «οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι».
«Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.
«Καμπανάκι» Λέκκα για κατολισθήσεις σε πέντε περιοχές
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΣΑΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας για τις κατολισθήσεις, τόνισε ότι πέντε περιοχές συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: ο παλαιός λιμένας Φηρών, το λιμάνι Αθηνιού, η περιοχή Αμμούδι στην Οία, η περιοχή της Αρμένης στην Οία και η Θηρασιά, στον οικισμό Κόρφου.
Στη συνέχεια, ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος.
- Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αθηνιού, από όπου διέρχονται 1,5 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, έχουν εντοπιστεί τα επικίνδυνα σημεία και με βάση αυτή την ανάλυση γίνονται τα απαιτούμενα έργα, ώστε να μειωθεί ο κατολισθητικός κίνδυνος. Επίσης, προτείνονται δράσεις στο Λιμενικό και στην Αστυνομία ώστε να μειωθεί η έκθεση του μεγάλου όγκου του πληθυσμού που διέρχεται από την περιοχή.
- Στην περιοχή του παλαιού λιμένα Φηρών, από όπου διέρχονται δύο εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, έχει χαρτογραφηθεί ο κατολισθητικός κίνδυνος και έχουν γίνει δράσεις «για να υπολογίσουμε τον κίνδυνο και να προτείνουμε τα έργα τα οποία είχαν γίνει πριν μία δεκαετία και τα οποία θέλουν συντήρηση και ενίσχυση».
- Στην περιοχή της Αρμένης στην Οία γίνονται «ειδικές μελέτες σε τρισδιάστατο επίπεδο ώστε να βλέπουμε αν αποκολληθεί κάποιος όγκος πού θα καταλήξει ώστε να σχεδιάσουμε τα απαιτούμενα έργα για να πιάσουμε τους βραχώδεις όγκους πριν κατολισθήσουν ή αν κατολισθήσουν να πιάσουμε με ειδικούς φράκτες τους όγκους λίγο πριν τις οικιστικές περιοχές».
- Στην περιοχή του Αμμουδίου ο κ. Λέκκας παρατήρησε ότι «το οικιστικό περιβάλλον αναπτύχθηκε άναρχα τα τελευταία 30 χρόνια και γι' αυτό έχουμε υψηλή έκθεση και διακινδύνευση». «Εκεί, υπολογίζουμε τα έργα με σύγχρονες διαδικασίες και λογισμικό ώστε να δούμε τι έργα χρειάζονται και να κατασκευαστούν τα έργα αυτά για να μειώσουμε τον κίνδυνο και την διακινδύνευση με ορισμένες διευθετήσεις που κάναμε» σημείωσε.
- Τέλος, στον οικισμό του Κόρφου, όπου πέρυσι τον Απρίλιο σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση αλλά με μικρές ζημιές, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν έχει γίνει κανένα έργο στο παρελθόν. Σχεδιάζουμε την ανάλυση των κατολισθήσεων ώστε να προτείνουμε έργα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, έργα που να είναι αποτελεσματικά, οικονομικά και συμβατά με το περιβάλλον της Σαντορίνης, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.