Τα περισσότερα σπίτια «φορούν» τα...γιορτινά τους ακόμη και από τον Νοέμβριο. Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και η θαλπωρή που δημιουργούν τα χρωματιστά στολίδια και τα φωτεινά λαμπάκια φτιάχνουν τη διάθεσή μας.
Εκτός όμως από τη χαρά και τις στιγμές χαλάρωσης γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί για να μην υπάρξουν τυχόν... ατυχήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που δέντρα «λαμπαδιάζουν» από τα λαμπιόνια και ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Πόσο ρεύμα καίνε
Στο Star.gr έχει μιλήσει ο αδειούχος ηλεκτρολόγος, Μιχαήλ Κορμπάκης και ανέλυσε όλα όσα πρέπει να προσέχουμε στη χρήση τους, ενώ μας ενημέρωσε και για το πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το ρεύμα που καταναλώνουν.
Σύμφωνα με τον κ. Κορμπάκη, η αντικατάσταση των παλαιού τύπου λαμπτήρων πυρακτώσεως ή φθορίου, με λαμπάκια τεχνολογίας led που καίνε από 50% έως και 90% λιγότερο ρεύμα, μπορεί να μειώσει το κόστος χρήσης τους. Σε μια χρονιά με διακυμάνσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και λογαριασμούς... «αίνιγμα», καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν πόσο θα κοστίσει η εορταστική φωταγώγηση του σπιτιού ή του γραφείου μας.
«Κάθε κουτί με λαμπάκια αναγράφει στη συσκευασία του τη συνολική κατανάλωσή τους σε Watt. Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την αξία του ρεύματος θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε Watt με τις ώρες που θα είναι αυτά σε λειτουργία και στη συνέχεια με την τιμή της κιλοβατώρας».
Υπολογίστε πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια
Για 100 λαμπάκια led, που καίνε 6,6 Watt την ώρα, αν είναι αναμμένα 10 ώρες την ημέρα, υπάρχει μία ημερήσια κατανάλωση 66 Watt. Μετά την κρατική επιδότηση, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται περί τα 0,155 ευρώ. Επομένως, πολλαπλασιάζοντας τα 66 Watt, με τα 0,000155 ευρώ, που είναι η τιμή ανά Watt, προκύπτει συνολικό κόστος 0,01023 ευρώ την ημέρα.
Για όσους ανυπομονούσαν να στολίσουν και θα έχουν στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για 45 ημέρες, θα πληρώσουν 0,46035 ευρώ για τα 100 λαμπάκια Led. Το κόστος ανεβαίνει αν χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα σετ με φωτάκια. Οπότε για 5 σετ, (συνολικά 500 led φωτάκια) θα κάψουν ρεύμα αξίας 2,30 ευρώ, ενώ για 10 σετ (συνολικά 1.000 led φωτάκια) 4,60 ευρώ!
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Συμβουλές για να στολίσουμε με ασφάλεια τον χώρο μας
«Τα λαμπάκια αποτελούν μια ευαίσθητη κατασκευή, που απαιτεί προσοχή. Φροντίζουμε να ελέγξουμε αν έχουν την πιστοποίηση- σήμανση CE. Εάν όχι, τότε δεν τα αγοράζουμε. Τα λαμπάκια που δεν είναι πιστοποιημένα είναι άκρως επικίνδυνα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προϊόντα, που ενώ έχουν σήμα καταλληλόλητας, δεν προκαλούν προβλήματα», λέει ο αδειούχος ηλεκτρολόγος, Μιχαήλ Κορμπάκης στο Star.gr.
Με βάση τα παραπάνω, η αγορά των λαμπιονιών πρέπει να γίνει με προσοχή και συγκεκριμένα κριτήρια για να βεβαιωθούμε πως θα είμαστε ασφαλείς.
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει να διαθέτουν:
- οδηγίες χρήσης
- εμφανή και ξεκάθαρα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας
- υπεύθυνο για service
- βαθμό στεγανότητας πάνω από IP64
Παράλληλα, καλό είναι πριν τα χρησιμοποιήσουμε, να τα τσεκάρουμε καλά μήπως τυχόν κάποιο είναι χαλασμένο.
«Πολλές φορές υπερφορτώνουμε τις πρίζες ή τα πολύπριζα με συσκευές και λαμπάκια. Αυτό ωστόσο είναι ένα συνηθισμένο λάθος που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πυρκαγιά! Μία ακόμη αιτία φωτιάς μπορεί να είναι η υπερθέρμανση από λαμπάκια, που είναι τυλιγμένα και ακουμπούν το ένα το άλλο. Ποτέ δε συνδέουμε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα».
Τέλος, στον πίνακα του σπιτιού θα πρέπει να υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής.
«Πρέπει να δοκιμάζουμε συχνά με το κουμπί TEST αν λειτουργεί. Πιέζοντας το κουμπί TEST πρέπει να πέφτει το πλήκτρο και να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, ενώ σηκώνοντας το πλήκτρο ξανά, να επανέρχεται το ρεύμα».
Τρεις θεματικές ιδέες για το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο
Άλλες συμβουλές:
- Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε λαμπάκια, που τα είχαμε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια, ελέγχουμε από πριν με προσοχή, μήπως κάποια από αυτά έχουν σπάσει κατά την αποθήκευσή τους και ότι τα καλώδιά τους δεν έχουν φθαρεί, αναζητώντας εμφανή χαλκό στο καλώδιο.
-
Στην περίπτωση που εντοπίζουμε πρόβλημα, τότε δε χρησιμοποιούμε τα λαμπάκια, αλλά τα επιστρέφουμε στο κατάστημα αγοράς. Δεν επιχειρούμε να επιδιωρθώσουμε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.
-
Δεν αγοράζουμε φωτάκια από πλανόδιους ή από καταστήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάστασή τους σε περίπτωση βλάβης, εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησής τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήμα.
«Εκτός από το θέμα της κατανάλωσης, υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιο ατύχημα. Πρέπει να σβήνουμε όλα τα φώτα του δέντρου και να τα αποσυνδέουμε από την πρίζα όταν δεν είμαστε σπίτι ή τις ώρα που κοιμόμαστε. Λόγω του υλικού τους, όταν υπάρχει βλάβη, τα καλώδια αναδύουν μια χαρακτηριστική οσμή, η οποία μπορεί να μας προειδοποιήσει, αρκεί να είμαστε παρόντες».
-
Δεν αφήνουμε αναμμένα τα λαμπάκια μας για ώρες ή χωρίς ανθρώπινη εποπτεία.
-
Πετάμετα χαλασμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LED) σε κάδους ανακύκλωσης.
-
Δε χρησιμοποιούμε ποτέ χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε μεταλλικό δέντρο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.
«Αν εντοπίσουμε ένα προβληματικό σετ τότε το πετάμε. Ακόμα και ένας μικρός σπινθήρας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος, ιδιαίτερα κοντά στο δέντρο μας».
- Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς.
-
Φροντίζουμε να είναι πάντα προσταυτευμένο το τροφοδοτικό των φωτοσωλήνων (όταν είναι σε εξωτερικό χώρο) από τη βροχή και την υγρασία.
-
Απομακρύνουμε τα παιδιά ή τα κατοικίδιά μας, αν δούμε ότι παίζουν με τα καλώδια στο δέντρο.
Πώς να οργανώσεις ένα γιορτινό τραπέζι με minimal διακόσμηση
«Το ρεύμα δεν προειδοποιεί, δεν είναι ορατό και δεν οσφρίζεται. Πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση στην ΕΕ με τους περισσότερους θανάτους από ηλεκτροπληξία. Μην παίζετε με την ζωή σας και με τη ζωή των γύρω σας. Το ρεύμα δεν είναι παιχνίδι και την ασφάλεια μπορούν να εγγυηθούν μόνο Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες», τόνισε ο κ. Κορμπάκης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα για έλεγχο και τοποθέτηση ρελέ, καθώς και για κάθε ηλεκτρολογική εργασία έχουν μόνο οι Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.