Ξέρετε γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα τα Χριστούγεννα;

Από πού πήραν το όνομά τους τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Συνταγή για πεντανόστιμους κουραμπιέδες / Βίντεο από  breakfast@star 

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό πατροπαράδοτο γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Mαζί με το μελομακάρονο, είναι οι «βασιλιάδες» των γλυκών των Χριστουγέννων.

Mελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Ποια έχουν τις λιγότερες θερμίδες

Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

Ο κουραμπιές εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Περσία τον 7ο αιώνα, λίγο αφότου η χρήση της ζάχαρης έγινε σχετικά κοινή στην περιοχή. Στην ουσία πρόκειται για ένα στρογγυλό μπισκότο βουτύρου με κομμάτια αμύγδαλου μέσα και εξωτερικά επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή για cheesecake με τους κουραμπιέδες που περίσσεψαν

Η «άφιξη» του κουραμπιέ στην Ελλάδα

Υπάρχουν πολλές συνταγές για κουραμπιέδες με συστατικά όπως ροδόνερο, ανθόνερο, βανίλια, λικέρ πικραμύγδαλου. Ωστόσο το μυστικό της επιτυχίας τους τόσο ως προς την υφή τους, όσο και ως προς την γεύση τους, κρύβεται στο βούτυρο.

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής κουραμπιέδων είναι με πρόβειο ή κατσικίσιο βούτυρο, δίνοντας μια πιο έντονη, αλλά, ωστόσο χαρακτηριστική γεύση.

Η πιθανότερη εκδοχή για το πώς ξεκίνησε η παρασκευή του κουραμπιέ στη χώρα μας, καθώς και άλλων δημοφιλών συνταγών, είναι πως τη συνταγή έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

«Καλάθι των Χριστουγέννων»: Οι 8 κατηγορίες τροφίμων - Πότε μπαίνει σε ισχύ

Είναι πλέον μέρος της παράδοσής μας και έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλές έθιμο για όλη την Ελλάδα κυρίως για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια χωριά στην Αιτωλοακαρνανία που ετοιμάζουν κουραμπιέδες και σε άλλες στιγμές χαράς στο σπίτι, όπως ένας γάμος ή μια βάφτιση, κι αυτό γιατί το λευκό τους χρώμα συμβολίζει την ευχή για ευδαιμονία. 

Από πού πήραν το όνομα τους τα μελομακάρονα και γιατί τα φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα

Τα μελομακάρονα είναι δημοφιλές παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

Ωστόσο πολλοί ίσως έχουν αναρωτηθεί από πού προέρχεται το όνομα τους.

Μία εκδοχή αναφέρει την εξής απίστευτη ιστορία: πως το όνομα έχει σχέση με το φαγητό που έτρωγαν παλιά μετά από κηδείες...

Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία», που επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Μαζωνάκης: Μπήκε στην κουζίνα και έφτιαξε μελομακάρονα με σοκολάτα!

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν μάλιστα τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το Μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»)!

Σημειώνεται ότι τα καρύδια και το μέλι θεωρούνταν από την αρχαιότητα σύμβολα ευζωίας, δημιουργίας και γονιμότητας.

Γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, ετοιμάζουμε μελομακάρονα και τα τρώμε τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top