Συνεργασία Πανεπιστημίου Πατρών & ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας

Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας- Όσα έγιναν στην εκδήλωση

Συνεργασία Πανεπιστημίου Πατρών & ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας Αιγύπτου υπέγραψαν Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που αφορά στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού τομέα της ιστορικής Κοινότητας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέα Βαφειάδη, επιδεικνύουν το υπογραφέν Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέα Βαφειάδη, επιδεικνύουν το υπογραφέν Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας

Παρόντες στη σημαντική αυτή μέρα για την ιστορική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας ήταν από πλευράς θρησκευτικής και πολιτειακής αρχής: ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και τον Πανοσιολογιότατο Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής κ. Ισαάκ,  o Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Παιδείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου κος Άγγελος Συρίγος, ο Έλληνας Πρέσβυς στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου. Μαζί τους και η Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, Μαρία Φορμόζη, εκπροσωπώντας την ιστορική Κυπριακή Κοινότητα. Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, με τον Αντιπρύτανη, Διονύσιο Μαντζαβίνο, συμπλήρωσαν την Πανεπιστημιακή Αρχή.

Οικοδεσπότες ήταν η Κοινοτική Επιτροπή: o Πρόεδρος Ανδρέας Βαφειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Κατσιμπρής, Αναπληρωτής Γραμματέας Δημήτρης Κάβουρας, ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Κόπελος  και οι Κοινοτικοί Εκπρόσωποι Ιωάννης Σιόκας -πρώην Πρόεδρος και κ.  Εμμανουήλ Τατάκης.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευλογεί με ευχές το Μνημόνιο Συνεργασίας

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευλογεί με ευχές το Μνημόνιο Συνεργασίας

«Η Ελληνική Κοινότητα πήρε τη μορφή επίσημης οργάνωσης με την ιδρυτική συνέλευση της 25ης Απριλίου 1843 στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα και σήμερα είναι η παλαιότερη εγγεγραμμένη φιλανθρωπική οργάνωση στην Αίγυπτο, που εξακολουθεί να λειτουργεί. Με δωρεές του Μ. Τοσίτσα και των ιδρυτών της, η Κοινότητα αποκτά σε σύντομο χρονικό διάστημα όλους τους θεσμούς, που έκρινε απαραίτητους για την εξυπηρέτηση των αναγκών και τη διατήρηση του εθνικού και θρησκευτικού ηθικού των μελών της» είπε ο Αναπληρωτής Γραμματέας Δημήτρης Κάβουρας κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Οι πλούσιοι Έλληνες της Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευεργεσίας κατά τον 19ο αιώνα, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα. Δωρητές ήταν οι Γεώργιος Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσας, Νικόλαος Στουρνάρης, Εμμανουήλ Μπενάκης, Ιωάννης Χωρέμης, Μικές Σαλβάγκος, Οικογένεια Λαγουδάκη, Νικόλαος Καζούλης, αδελφοί Σπερτσοπούλου, οικογένεια Κότσικα και πολλοί άλλοι.

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, στα 180 της χρόνια της φέτος, εξακολουθεί να διατηρεί ενεργό το αρχικό στόχο ύπαρξής της, προωθώντας την πολιτιστική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

«Η πορεία των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας κατέχει περίοπτη θέση στις δέλτους της ιστορίας, οι δε αναρίθμητες διηγήσεις περί της Παροικίας των Αιγυπτιωτών, ενέπνευσαν, συγγραφείς, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και πάσης άλλης μορφής καλλιτεχνών,  των οποίων τα έργα επέδρασσαν πολιτισμικά σε όλες τις εποχές που ακολούθησαν, από την εγκατάστασή τους στη φιλόξενη χώρα του Νείλου. Η βάση όμως, για την Πρόοδο, την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη των Ελλήνων της Αιγύπτου και δη της Αλεξάνδρειας, αποτέλεσαν τα Σχολεία της. Ήταν εκείνα που διαμόρφωσαν ελληνική συνείδηση στους νέους, ήταν εκείνα που δεν επέτρεψαν στον Αιγυπτιώτη πληθυσμό να εκπέσει στον αναλφαβητισμό, απεναντίας συνέδραμαν στην εγγράμματη ποιοτική του συγκρότηση και την επιστημονική του κατάρτιση» ανέφερε ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Ανδρέας Βαφειάδης.

Οι συντελεστές και οι επίσημοι προσκεκλημένοι σε αναμνηστική φωτογραφία στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών

Οι συντελεστές και οι επίσημοι προσκεκλημένοι σε αναμνηστική φωτογραφία στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών

Ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Αίγυπτο δεν είναι μια υπόθεση που ανοίγει και κλείνει σε μια μέρα, αλλά απαιτείται χρόνος κοινή προσπάθεια και προοπτική, ήταν το απόσταγμα της ομιλίας του Πρύτανη, Χρήστου Μπούρα.

Ο Πρώην Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ιδιαίτερος γνώστης των θεμάτων εκπαίδευσης και εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ανέφερε συγκινημένος πώς το όλο εγχείρημα το αγκάλιασε η Βουλή των Ελλήνων και αυτό από μόνο του προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στην προσπάθεια των συντελεστών που είναι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Εξήρε την πρωτοβουλία των δύο πλευρών και τόνισε πως η Πολιτεία θα στηρίξει το εγχείρημα αυτό, που θα δώσει φτερά στην εκπαίδευση της Ομογένειας των Ελλήνων και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την Παροικία.

Ο Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής τιμάται από τον Πρόεδρο κ. Βαφειάδη για την προσφορά του στο Μνημόνιο Συνεργασίας

Ενδιάμεσα των ομιλιών η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τους επίσημους προσκεκλημένους και χαρίστηκαν αναμνηστικές πλακέτες στον κ. Συρίγο και τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα.Η βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top