Αναζωπύρωση Πάρνηθα: Το «φαινόμενο της καμινάδας» που διευκολύνει τη φωτιά

Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί τους τρεις παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, για το «φαινόμενο της καμινάδας» που διευκόλυνε την αναζωπύρωση στην Πάρνηθα

Για το «φαινόμενο της καμινάδας», το οποίο ευθύνεται για τη μεγάλη αναζωπύρωση στο υπό ύφεση μέτωπο της Πάρνηθας, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Πάρνηθα: Σε ύφεση η φωτιά- Δεν πέρασε στον Εθνικό Δρυμό- Νέα αναζωπύρωση

Όπως είπε, στο σημείο που έγινε η αναζωπύρωση υπάρχει χαράδρωση, η οποία λειτουργεί όπως η καμινάδα στο τζάκι του σπιτιού μας. Διευκολύνει και την έναρξη της πυρκαγιάς αλλά λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που αναπτύσσονται μέσα στη χαράδρα, διευκολύνετι την καύση και την ανάπτυξη της φωτιάς. 

Πάρνηθα: Μάχη για να μη φθάσει η φωτιά στους Θρακομακεδόνες

«Για να αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να υπάρχει καταρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και πυρο- μετεωρολογικές συνθήκες. Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν. Το ένα είναι η καύσιμη ύλη που υπήρχε μέσα στη χαράδρα, αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία, η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη και αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή.

Οι εκτάσεις που κάηκαν στην Πάρνηθα- Εικόνες από drone/ Eurokinissi Βασίλης Βερβερίδης

Οι εκτάσεις που κάηκαν στην Πάρνηθα- Εικόνες από drone/ Eurokinissi Βασίλης Βερβερίδης

Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω» εξήγησε ο κ.Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Φωτιά Πάρνηθα: Διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις

Το φαινόμενο της καμινάδας διευκολύνει την πυρκαγιά να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα με μεγάλα θερμικά φορτία και έδαφος το οποίο δεν είναι εύκολα προσέγγισιμο. Προστίθενται και τα ρεύματα, τα οποία είναι και ανοδικά και καθοδικά, και δεν μπορεί κάποιος κυβερνήτης αεροσκάφους να πάει εκεί που θέλει το αεροπλάνο.

«Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο», είπε ο κ. Λέκκας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top