Σε δίκη για Μαλένα - Ίριδα η μητέρα: «Ζητώ να διοριστούν ψυχίατροι»

«Να διαπιστωθεί αν η 34χρονη πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν»

Οι τελευταίες εξελίξεις στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας / Βίντεο από την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα. Ο γιατρός της Τζωρτζίνας Ανδρέας Ηλιάδης κατέθεσε για τρίτη φορά και δέχθηκε τις ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια, ο οποίος ζήτησε να διοριστούν ψυχίατροι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κατηγορούμενη πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Δασκαλάκης: Αποχώρησε από τη δίκη - Η φωτογραφία που έδειξε ο Ηλιάδης

Σε έντονο κλίμα συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, με κατηγορούμενη για τον θάνατό της τη μητέρα της. Η 34χρονη θα δικαστεί και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της Μαλένας και της Ίριδας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κ. Κούγιας εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του. Οι κατηγορίες είναι ανθρωποκτονια από πρόθεση με ασφυκτικό θάνατο.

Αλέξης Κούγιας: Λιποθύμησε μέσα στη δικαστική αίθουσα

Πάτρα: «Να διοριστούν ψυχίατροι για το σύνδρομο Μινχάουζεν»

Η δίκη συνεχίστηκε με την τρίτη κατά σειρά κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη. Ο γιατρός που παρακολουθούσε την 9χρονη στο νοσοκομείο του Ρίου δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον συνήγορο υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια. Στο επίκεντρο το σύνδρομο Μινχάουζεν και η πιθανότητα να πάσχει από την ψυχιατρική νόσο η κατηγορούμενη.

Πάτρα: «Είδα αναστατωμένη τη μητέρα και εμφανώς αγχωμένη»

Με αφορμή την αναφορά του κ. Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί η πιθανότητα η 34χρονη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, ο κ. Κούγιας ζήτησε να διακοπεί η δίκη και να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο, ώστε διαπιστωθεί εάν η εντολέας του πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Ακολουθεί διάλογος του Αλέξη Κούγια και του Ανδρέα Ηλιάδη για το σύνδρομο Μινχάουζεν: 

Κούγιας: Πείτε μου αν όπου υπηρετήσατε είχατε προβληματιστεί για τον αν μια μητέρα έχει αυτή τη διαταραχή…

Ηλιάδης: Ήμουν μπροστά σε δυο περιστατικά στο Αγλαΐα Κυριακού, όταν ήμουν παιδίατρος εκεί.

Κούγιας: Εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή οι συνάδελφοί σας;

Ηλιάδης: Ήμουν μάρτυρας αυτών των δυο περιστατικών.

Κούγιας: Δηλαδή είδατε καμία μητέρα να σκοτώνει το παιδί της;

Ηλιάδης: Ήμουν παρών. Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.

Κούγιας: Σε τι είσαστε μάρτυς; Και ποιος έθεσε τον προβληματισμό;

Ηλιάδης: Ήταν ίδιες περιπτώσεις. Η μια μητέρα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού με χρωστική και έλεγε ότι υπάρχει αιματουρία. Η σπανιότητα αυτών των περιστατικών δεν μας αφήνει αμέτοχους ώστε να μη δράσουμε.

Πρόεδρος: Μάρτυρας σε τι πράγμα; Πιο συγκεκριμένα.

Ηλιάδης: Εγώ δρω σαν γιατρός και έτσι απαντώ. Ήμουν γιατρός στο Παίδων. Αυτό το περιστατικό ήταν εισαγωγή στη Παιδιατρική και ήταν στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης. Έτσι βρέθηκε η χρωστική στα ούρα του παιδιού.

Κούγιας: Έχει καμία σχέση αυτό με τα ούρα με την κ. κατηγορουμένη; Πρέπει να δούμε τη συγκρότησή σας; Αυτό είναι σύνδρομο Μινχαουζεν;

Ηλιάδης: Πολύ σωστά, ακριβώς. Απλώς υπάρχει διαβάθμιση και εάν προχωρήσει κάποιος στην πιο δύσκολη μορφή του μπορεί να έχουμε και θάνατο του παιδιού.

Κούγιας: Γιατί είναι σύνδρομο Μινχάουζεν αυτό με τα ούρα;

Ηλιάδης: Γιατί αυτό λέει η ιατρική.

Κούγιας: Έχει καμία σχέση αυτό με την κατηγορουμένη και την στέλνατε σε ψυχιάτρους και κάνατε και εσείς συνεδρίες; Μια γυναίκα προφανώς διαταραγμένη έβαλε χρώμα στα ούρα του παιδιού της. Είχε προφανώς δικά της προβλήματα. Αυτό είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;

Ηλιάδης: Ναι είναι στην ίδια κατηγορία.

Κούγιας: Ποιος το καθορίζει αυτό; Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν…

Ηλιάδης: Είναι μια διαταραχή που εμπλέκονται πάρα πολλές ειδικότητες από διαφορετικά πόστα. Ψυχολόγος, παιδίατρος, κοινωνική λειτουργός, ψυχίατρος, εισαγγελέας είναι αρκετά περίπλοκο.

Πρόεδρος: Αυτό που σας ρώτησε ξέρετε να απαντήσετε; Αν υπάρχει κάποιος ψυχίατρος που να έχει κάνει κάποια διάγνωση τέτοια; Οδηγήθηκε ποτέ στην Ελλάδα στη Δικαιοσύνη μια μητέρα γιατί προσπάθησε με το σύνδρομο Μινχάουζεν να κάνει κακό στο παιδί της;

Ηλιάδης: Η βιβλιογραφία βρίθει τέτοιων περιστατικών. Πρέπει να δείτε τις οδηγίες για το πόσο πρέπει να έχουμε το νου μας εμείς οι παιδίατροι.

Κούγιας: Αφού σας λένε ότι πρέπει να σας προβληματίζουν τα βιβλία και οι οδηγίες πόσα παιδάκια εσείς τότε έχετε βοηθήσει;

Ηλιάδης: Χιλιάδες.

Κούγιας: Οι συνεδρίες οι δικές σας τι αφορούσαν με τους ψυχιάτρους;

Πρόεδρος: Ήταν συνεδρία ή συνάντηση; Πήγατε σαν ασθενής ή σαν γιατρός;

Ηλιάδης: Πήγα σαν γιατρός της Τζωρτζίνας.

Κούγιας: Λέει στην κατάθεσή του ότι επισκέφθηκε δυο ψυχιάτρους.

Ηλιάδης.: Πήγα με το φάκελο μου, με όλο το ιστορικό του παιδιού και του είπα τους προβληματισμούς μου. Επειδή είναι δύσκολο και λεπτό θέμα, ζήτησα να το συζητήσουμε. Συζητήσαμε αρκετή ώρα δεν ήταν ραντεβού των πέντε λεπτών.

Κούγιας: Για ποιο λόγο κάνατε εσείς συνεδρίες; Τι ρόλο θα παίζατε; Δεν είστε στο περιβάλλον της κατηγορουμένης.

Ηλιάδης: Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη διαταραχή που είναι επιστημονικά καταγεγραμμένη. Ο πιο κοντινός άνθρωπος για αυτό ήταν ο ψυχίατρος.

Κούγιας: Σε αυτές τις συνεδρίες μιλήσατε συγκεκριμένα για τη κατηγορουμένη; Επιτρέπεται αυτό; Ή είναι παράβαση και πρέπει να ελεγχθείτε;

Ηλιάδης: Όχι μόνο γίνεται, αλλά επιβάλλεται για κάθε γιατρό που σέβεται τον όρκο του. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού. Η μητέρα πάσχει και ο στόχος μου ήταν η προστασία της Τζωρτζίνας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top