Μελέτη Λύτρα: «Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»

Το ποσοστό τους άγγιξε το 97,7%

Αποκαλυπτική είναι η νέα μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα και του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα για τη θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Διαβάστε τη μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα για τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της περσινής μελέτης και καλύπτει την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Απριλίου 2022. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη, η θνησιμότητα στο διάστημα αυτό αυξήθηκε κατά 21%, ενώ σοκαριστικό είναι το συμπέρασμα της συντριπτικής επιδείνωσης του αριθμού ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ. 

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5

Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021). 

 

 

Το πιο τρομακτικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ πέθαναν. Συγκεκριμένα πέθανε το 97,7% των ασθενών που  νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται στο 72,7%. 

Ο αριθμός των διασωληνωμένων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα, σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό πριν τις 31 Αυγούστου του 2021.

Βασιλακόπουλος: Ο κορωνοϊός θα ξανακάνει δυναμική επανεμφάνιση

Συγκεκριμένα, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύονταν στην επαρχία (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

 

 

«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για να άμεση ενδυνάμωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ίση και υψηλής ποιότητας φροντίδας για όλους» υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης

Khosta-2: Συναγερμός για νέο κορωνοϊό - Δεν τον πιάνουν τα εμβόλια

Όπως αναφέρουν οι δύο επιστήμονες η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, διευκρινίζοντας ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία. 

 

 

Επίσης αναφέρεται ότι από τον Αύγουστο του 2021 θάνατοι και διασωληνώσεις αυξήθηκαν σταδιακά, ενώ το πανδημικό κύμα επιδεινώθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον. 

Κορωνοϊός: Για νέο φθινοπωρινό κύμα στην Ευρώπη προειδοποιεί ο ΕΜΑ

Τέλος, εξετάστηκε η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των ασθενών αυτών και βρέθηκε μηδενική (μη στατιστικά σημαντική). 

 

 

«Αυτό δεν είναι περίεργο: Το εμβόλιο είναι “τρομερά αποτελεσματικό” στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο #COVID19 και τον θάνατο», σχολίασε με tweet του ο κ. Λύτρας

Μελέτη Λύτρα: Η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη

Για τη μελέτη Λύτρα μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Όπως είπε, όταν κάποιος φτάσει στο σημειό να διασωληνωθεί, διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του. 

«Ο κύριος Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη. Τι δείχνει στα στατιστικά στοιχεία αυτά; Αυτό το οποίο λέγαμε, ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει», είπε ο κύριος Πλεύρης και συνέχισε:

«Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων. Άρα αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι», είπε.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε επίσης ότι στις ΜΕΘ τα τελευταία 20 χρόνια η θνητότητα είναι μεγαλύτερη γιατί είναι διπλάσιο το ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

«Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει ο ΕΟΔΥ σε ποσοστό άνω του 70% συμπολιτών μας υπήρξαν νοσοκομειακές λοιμώξεις που υπάρχουν στις ελληνικές ΜΕΘ, που έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας. Ποιος είναι ο βασικός στόχος λοιπόν; Να μη φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top