Τέταρτη δόση του εμβολίου για όλους άνω των 30 εισηγείται η Επιτροπή

Ποιοι θα κάνουν δεύτερη αναμνηστική δόση

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (19/6)

Χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους άνω των 30 ετών συνιστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίαζε σήμερα, υπό τον φόβο έναρξης ενός νέου κύματος της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Σκέψεις για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού το καλοκαίρι

Στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση όλων των πολιτών άνω των 30 ετών προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης.

Ακόμα, η Επιτροπή κάνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση όσων πολιτών είναι άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη αναμνηστική δόση δε θα είναι υποχρεωτική και θα μπορούν να την κάνουν όσοι επιθυμούν να θωρακιστούν περισσότερο απέναντι στον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η πλατφόρμα για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης έχει ανοίξει μόνο για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων από τον περασμένο Απρίλιο κι αμέσως μετά τους ανοσοκατασταλμένους που κρίθηκε ότι πρέπει να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα. 

Τέταρτη δόση: Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτερα 27-06-22.

Κορωνοϊός: Έρχεται επικαιροποιημένο εμβόλιο το φθινόπωρο;

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτες, δε μας προστατεύουν επαρκώς απέναντι στις υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, στις οποίες οφείλεται η νέα έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα, αναμένεται ένα νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό στις νέες μεταλλάξεις της νόσου.

Πριν μερικές ημέρες, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφερθεί εκτενώς στις «δύο προϋποθέσεις για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοιό».

Όπως ανέφερε, από πρόσφατες μελέτες για τις υποπαραλλαγές της όμικρον BA.2.12.1, BA.4 και BA.5 ξέρουμε πως καταρχάς παρουσιάζουν υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με την BA.2. Αυτό όμως που είναι επίσης πολύ σημαντικό και απαιτεί άμεση διερεύνηση είναι η ικανότητα ανοσοδιαφυγής των νέων παραλλαγών.

Πρόσφατη δημοσίευση περιγράφει πως οι παραλλαγές BA.2.12.1, BA.4, BA.5 παρουσιάζουν συγκρίσιμη ικανότητα δέσμευσης του υποδοχέα ACE2 με την παραλλαγή BA.2 (doi.org/10.1038/s41586-022-04980-y). Για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε πλάσμα αίματος μετά από εμβολιασμό με 3 δόσεις εμβολίου. Είδαν πως οι παραλλαγές BA.2.12.1/BA.4/BA.5 δείχνουν να ανοσοδιαφεύγουν περισσότερο από την προηγούμενη παραλλαγή BA.2. Επιπρόσθετα οι υποπαραλλαγές αυτές έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ανοσοδιαφυγής και μετά από λοίμωξη με BA.1 μετά τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα, η μελέτη έδειξε πως αντισώματα Bebtelovimab (της εταιρείας Lilly) και Cilgavimab (της AstraZeneca) μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τις υποπαραλλαγές BA.2.12.1 και BA.4/BA.5.

«Ανέφερα ενδεικτικά κάποια από τα αποτελέσματα της μελέτης για να εξηγήσω πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις της όμικρον δημιουργούν πρόβλημα στην ανοσοπροστασία που έχουμε αποκτήσει. Ακόμα και μετά από εμβολιασμό και μετά από λοίμωξη με BA.1 όπως φαίνεται.

Αυτό υποδηλώνει πως τα ενισχυτικά εμβόλια που βασίστηκαν στην BA.1 ενδέχεται να μην επιτύχουν την προστασία ευρέου φάσματος που χρειαζόμαστε έναντι των νέων παραλλαγών της όμικρον.

Άρα τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει απλά οι εταιρίες να πείσουν ότι τα εμβόλια τους είναι πολύ καλύτερα από τα υπάρχοντα για ΒΑ.4 και ΒΑ5 και όχι μόνο για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 που σε λίγο δεν θα μας απασχολούν.

Oι κυβερνήσεις πιέζονται να κάνουν προαγορές. Αλλά ας μείνουμε σε αυτό το σημείο των προαγορών για λίγο.

Αφού τα νέα εμβόλια βασίζονται σε υπάρχουσες τεχνολογίες και επί της ουσίας αφορούν μικρές τροποποιήσεις υπαρχόντων, που επιδοτήθηκαν αδρά- σε ερευνητικό επίπεδο- από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, τότε θα πρέπει οι τιμές τους να είναι αισθητά χαμηλότερες των υπαρχόντων.

Άρα τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια πρέπει να τηρούν δυο προϋποθέσεις:

Να είναι και καλύτερα και φθηνότερα», καταλήγει η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top