Μετά τις μωβ, έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 90 εκατοστά

Η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου εξηγεί γιατί παρατηρείται αύξηση των μωβ μεδουσών / ΕΡΤ

Μετά τις μωβ μέδουσες που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες και έχουν γίνει ο φόβος των λουόμενων, και οι γαλάζιες μέδουσες αναμένεται να κάνουν, όπως κάθε χρόνο, την εμφάνισή τους.

Μωβ μέδουσες: Πού έχουν εμφανιστεί - Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσουν

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τον επόμενο ένα μήνα και συγκεκριμένοι από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε στα πιο βαθιά νερά και όχι έξω στις παραλίες, εκτός από τις ημέρες που φυσούν άνεμοι και τις βγάζουν στη στεριά.

μως μέδουσες

Οι περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί οι μωβ μέδουσες

Γαλάζιες μέδουσες: Πώς είναι και τι πρέπει να κάνουμε αν τις ακουμπήσουμε

Οι μέδουσες Rhizostoma pulmo είναι μεγάλες σε μέγεθος και  μπορούν να φτάσουν μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας. Έχουν είτε λευκό χρώμα είτε μπλε χρώμα και έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Γενικά η γαλάζια μέδουσα δεν είναι τόσο επικίνδυνη, καθώς τα κνιδοκύταρα της είναι ελαφρώς δηλητηριώδη, δεν διαπερνάνε το ανθρώπινο δέρμα και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης.

Όταν κάποιος ακουμπήσει μία μπλε μέδουσα θα νιώσει "κάψιμο" και φαγούρα. Ωστόσο, είναι πιθανό να αισθανθούμε κάψιμο και φαγούρα, ακόμα και αν δεν έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό.

Ακόμα, αν κάποιος τις ακουμπήσει δεν πρέπει να ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα. Όπως παρατηρεί το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top